5G: Merkel opent de deur voor Huawei

Angela Merkel is bij de keuze van leveranciers voor het 5G-netwerk van Duitsland persoonlijk tussengekomen ten gunste van het Chinese telecomconcern Huawei. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt. Volgens de krant was de bondskanselier bang voor een breuk met China. Iets wat Duitsland zich volgens haar niet kan veroorloven.

Merkels tussenkomst is niet echt een verrassing. China heeft grote plannen om wereldleider te worden in robotica, elektrische wagens, biotech en telecom. Daarvoor moeten buitenlandse bedrijven worden overgenomen. Vooral Duitse bedrijven zijn een gegeerd doelwit. Maar de gretigheid waarmee Duitse ondernemers voor Chinees geld vallen, dreigt onze oosterburen al langer zuur op te breken. Samen met hun bedrijven komen ook de Duitse know-how en decennia aan vakmanschap in Chinese handen. ‘Made in Germany’ wordt straks gewoon ‘Made in China’.

Duitsland steeds afhankelijker van China

Dat Duitsland de voorbije jaren steeds afhankelijker is geworden van China, is duidelijk. De recente daling van de Chinese invoer is een van de belangrijkste oorzaken van de vertraging van de Duitse productie. Merkel schat de impact die China op de Duitse economie heeft goed in. Indien onze oosterburen afstand van China nemen, dreigt grote schade. Duitsland had ook geen technologische alternatieven achter de hand. Verschillende Duitse mobiele providers gebruiken al Huawei-apparatuur. Het is de dan ook enige technologie op de markt die Duitsland een landelijke 5G-dekking biedt.

Het Handelsblatt kon de meest recente beveiligingscatalogus van het federale netwerkagentschap inkijken. Deze Bundesnetzagentur houdt toezicht op het biedproces voor het 5G-netwerk. Huawei staat vermeld bij de bedrijven die in aanmerking komen om componenten te leveren. De definitieve beslissing moet binnen enkele dagen worden genomen. De clausule die stelt dat Huawei geen componenten mag leveren, is verwijderd.

Waar blijft de EU-diplomatie?

Nog volgens de Duitse krant is de tussenkomst van de kanselier bij dergelijke administratieve beslissingen uitzonderlijk. Insiders merken ook hier opnieuw het gebrek aan EU-diplomatie op. Vele landen verdenken Huawei ervan spionagesoftware in zijn netwerken en apparatuur te installeren. Maar voor Merkel blijft de prioriteit om de toegang van Duitse bedrijven tot de Chinese markt te waarborgen. Ook andere EU-lidstaten voeren ten aanzien van China een eigen beleid.

Meer