Ray Dalio: “4 soorten oorlogen simultaan aan de gang”

“Centrale banken kunnen nog weinig doen nu de wereldeconomie een natuurlijke terugval kent. De globale cyclus deint stilaan uit en we zitten in wat ik een ‘grote verzakking’ zou noemen. Er zijn ook twee parallellen met de jaren 1930.”

Dat heeft de Amerikaan Ray Dalio gezegd ter gelegenheid van een panelgesprek in de marge van de jaarlijkse samenkomst van het IMF en de Wereldbank in Washington DC. Dalio is miljardair-belegger, hefboomfondsbeheerder en filantroop. Hij leidt de beleggingsonderneming Bridgewater Associates, een van ’s werelds grootste hefboomfondsen.Volgens sommigen is Dalio zelfs de meest succesvolle hefboomfondsbeheerder ter wereld.

“Monetaire politiek en vooral dalende rentevoeten zullen nog weinig verandering brengen. Centrale banken zullen het verschil dus niet meer maken,” zei de Amerikaan.

In Europa en Japan is de limiet bereikt, in de VS bijna…

“In Europa is de limiet bereikt, net als in Japan, terwijl de VS nog weinig ruimte hebben,” zei Dalio. 17.000 miljard dollar aan overheidsobligaties komen nu al met een negatieve rentevoet. Maar er is meer. Nog volgens hem creëert de toenemende inkomenskloof stilaan de grootste ongelijkheid in de verdeling van de rijkdom sinds de jaren dertig van vorige eeuw. Dat op zijn beurt creëert politieke stress.

“In de VS heeft de top 0,10% van de 1% van de bevolking een vermogen dat ongeveer gelijk is aan dat van de minst begoede 90%,” zei Dalio. Volgens hem is de blufpoker die de Chinezen spelen bijkomend bewijs dat de wereld nu in dezelfde depressie raakt als vorige eeuw.

Amerika vs China

“Net als in de jaren 1930 hebben we te maken met een opkomende macht die de bestaande wereldmacht uitdaagt.” Dalio zinspeelt daarmee op de Amerikaans-Chinese machtsstrijd. Nog volgens hem zijn er vier soorten oorlogen aan de gang – een handelsoorlog, een technologische oorlog, een valutaoorlog en een geopolitieke oorlog. “Dat die vier zich simultaan afspelen zal enkel meer conflicten brengen,” besloot de hedgefundmanager.

Dalio’s hefboomfonds switchte in 2017 al naar meer defensieve investeringen. Denk aan overheidsobligaties en goud, twee zaken die het tijdens periodes van laagconjunctuur goed doen. Maar zijn investeringsfondsen doen het de voorbije maanden niet goed.

In juli schreef Dalio op LinkedIn ‘dat sprake is van een verschuiving van de marktparadigma’s’. Die worden gekenmerkt door belastingverhogingen en uiterst lage rentes. Centrale banken financieren ook steeds meer overheidstekorten door geld te drukken. Met ontwaarding als gevolg. Dat alles heeft volgens Dalio tot gevolg dat goud opnieuw aantrekkelijk wordt. Door de eeuwen heen was er traditioneel veel vraag naar goud in periodes van crisis; tijdens oorlogen of bij hoge inflatie, bijvoorbeeld.

Meer