Waarom stoppen al die superrijken niet gewoon met werken?

“Miljardairs zouden niet mogen bestaan.” De zin komt niet verwonderlijk uit de mond van Bernie Sanders, een van de kandidaten voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij (DNC).  Maar hij is niet de enige. Ook andere kandidaten zeggen zaken in die richting. Wel verrassend was wat Facebookstichter Mark Zuckerberg zei toen hem werd gevraagd of miljardairs reden van bestaan hebben. Zijn fortuin wordt op 70 miljard dollar geschat. “Ik bepaal niet welke grens er op iemands fortuin zou moeten staan, maar ja, op een bepaald niveau verdient niemand het om zoveel geld te hebben.”

De krant New York Times ging op zoek naar de redenen waarom er zo veel miljardairs zijn en waarom deze superrijken enkel geïnteresseerd lijken in het steeds verder uitbreiden van hun fortuin.

De krant komt tot verschillende redenen:

1. Er is geen streefbedrag meer dat toelaat ermee te stoppen

Hoe meer geld men bezit, hoe meer men gemotiveerd is om er nog meer te verdienen. Velen kunnen gewoonweg niet stoppen omdat het hun zingeving zou wegnemen. Wat zouden ze nog betekenen, moesten ze dat geld niet hebben?

2. Rijk zijn is relatief: rijken kennen veel rijken die rijker zijn dan zijzelf

Het aantal mensen dat 1 miljoen dollar per jaar verdient is in de VS tussen 2000 en 2016 gestegen met 40%. Maar een recente studie van de universiteit van Harvard concludeert dat mensen die 8 miljoen dollar of meer bezitten amper gelukkiger zijn dan mensen die ‘maar’ 1 miljoen op hun bankrekening hebben staan. Een fenomeen dat sociologen trachten te verklaren aan de hand van de  “relatieve inkomenshypothese”. We meten onze materiële tevredenheid niet aan de hand van wat we hebben, maar aan de hand van wat de mensen die ons omringen hebben. 

3. Geld is als alcohol

Een reden die weinig uitleg behoeft. Rijken leven in bubbels en hebben dus steeds grotere doses geld nodig om eenzelfde geluksgevoel te ervaren. Wie een miljoen heeft, zal er al snel twee nodig hebben om zich opnieuw de koning te voelen. Dan vijf, daarna tien. Geld is een verslavend goedje.

4. De rijken zijn bang voor de instorting van de economie

In zijn boek ‘The New Case for Gold’ legt auteur Jim Rickards uit dat hij steeds vaker wordt gebeld door miljonairs en miljardairs die denken dat de volgende recessie de vorige tot een detail in de geschiedenis zal herleiden. De financiële markten zijn ondertussen te ver van de economische realiteit afgedwaald. “Het is alsof ze denken dat het allemaal te mooi is om waar te zijn en ze niet weten wat er te gebeuren staan mocht iemand als Bernie Sanders morgen de verkiezingen winnen.” Vele superrijken bereiden zich ook voor op het einde der tijden. Getuige daarvan is de veelvuldige aankoop van gronden aan de andere kant van de wereld.

5. Superrijken leven in angst en geïsoleerd

Ondernemers en -financiers zijn “adrenaline-gedreven mensen, die graag grenzen overschrijden.” Ze zijn meestal enkel gericht op zakendoen en zijn altijd in transactionele modus. Hoe rijker ze worden, hoe eenzamer ze zijn. Omdat ze er niet bij horen.

Meer