Bolsonaro: “Brazilië wil oliegigant worden en mikt op OPEC-lidmaatschap”

Brazilië wil een wereldspeler worden in de oliesector. Het land rangschikt vandaag in de top 10 van de globale olieleveranciers, maar mikt nu wel degelijk op een plaats binnen de top 5. De Braziliaanse president Bolsonaro zegt ook lid te willen worden van het OPEC-oliekartel.

Brazilië beschikt over oliereserves, die op 15 miljard vaten worden geschat. Dat zijn er dubbel zo veel als bijvoorbeeld Noorwegen. Het land maakt sinds woensdag dan ook werk van een veiling om zijn olievelden te commercialiseren. De aanbesteding is zo opgesteld dat de prijzen voor de exploitatie op voorhand zijn vastgelegd. De aanbesteding gaat naar de bedrijven die Brazilië de meeste royalties beloven.

De complexiteit van de oliewinning voor de kusten van Rio de Janeiro schrikt nochtans een aantal bedrijven af. De olie bevindt zich op duizenden meters diepte, verstopt onder dikke lagen zout. BP en Total hebben al gemeld niet te zullen meedoen. Grote winnaar zou naar verwachting de Braziliaanse oliemaatschappij PetroBras worden.

Indien alle velden die worden geveild een uitbater vinden kan het land op 27 miljard dollar aan intekenboni rekenen. Ter vergelijking: dat is iets minder dan het bruto binnenlands product van het naburige Paraguay.

OPEC

President Bolsonaro zei recent nog dat zijn land graag lid wil worden van de OPEC. Indien Brazilië tot de OPEC zou toetreden zou het op slag de op Saoedi-Arabië en Irak na grootste olieproducent van het oliekartel worden. De Braziliaanse olieproductie is de voorbije jaren sterk toegenomen en bedraagt volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) 3,1 miljoen vaten per dag.

Maar olie-experts twijfelen aan het nut van OPEC-lidmaatschap, omdat het de productie zou beperken. Volgens hen had Bolsonaro misschien beter tweemaal nagedacht vooraleer dat te zeggen aan de vooravond van zo’n cruciale veiling.

Oliegeld is welkom

De inkomsten uit de veiling moeten helpen de Braziliaanse schulden af te betalen. Die bedroegen vorig jaar 88 procent van het bruto binnenlandse product. In juli gaf het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te kennen dat het land doorgedreven structurele hervormingen moest doorvoeren om een potentiële groei te kunnen waarmaken.

Sinds de rechts-populistische politicus Jair Bolsonaro in Brazilië begin dit jaar president werd, privatiseerde zijn regering al voor 20 miljard dollar activa en investeringen. Bolsonaro won de verkiezingen op basis van een programma dat beloofde de omvang van de staat af te bouwen.

Meer