“Miljardairs zijn geen helden, maar ze verdienen op zijn minst erkenning”

“Ik zeg niet dat miljardairs als helden moeten worden beschouwd. Maar ze verdienen op zijn minst erkenning.” Dat zegt Josef Stadler, die bij de Zwitserse bank UBS de UHNW-afdeling leidt. Dat is de afkorting voor Ultra High Net Worth, de divisie die zich richt op de superrijken. Volgens Stadler zijn miljardairs vaak opmerkelijke ondernemers, maar zijn ze te vaak het slachtoffer van kritiek in de pers.

UBS, ‘s werelds grootste private vermogensbeheerder, publiceerde vorige week een rapport waaruit blijkt dat beursgenoteerde bedrijven die worden beheerd door miljardairs beter presteren op de aandelenbeurs dan bedrijven die minder rijke managers aan de top hebben. 

Aandelen van zo’n 600 door miljardairs geleide beursgenoteerde bedrijven stegen tussen 2003 en 2018 met gemiddeld 17,8 % per jaar. Dat is bijna dubbel zo veel als de 9,1 % gemiddelde winst op de globale aandelenmarkten. Een en ander blijkt uit onderzoek van UBS, in samenwerking met accountantskantoor PwC. Deze meerwaarde wordt vooral gegenereerd door grote technologiebedrijven, die eigendom zijn van miljardairs, waaronder Facebook en Alphabet. Uit de studie blijkt ook dat vooral Amerikaanse miljardairs succesvol zijn, gevolgd door Chinezen.

Zowel in de VS als in Europa domineert de inkomensongelijkheid steeds vaker het politieke debat. Volgens UBS en PwC verrijken de miljardairs zichzelf, maar komt dat ook de samenleving ten goede. Bijvoorbeeld door de jobs en de rijkdom die ze creëren en door belastingen te betalen.

Vooringenomenheid tegenover miljardairs

In een gesprek met de Financial Times zegt Stadler dat er in de media een vorm van ‘vooringenomenheid’ bestaat tegenover miljardairs. Daarbij worden deze rijken weggezet als ‘mensen die  te veel geld verdienen door arme mensen uit te buiten.’ Stadler betreurt dat het debat steeds eenzijdiger wordt. “Men wordt steeds kritischer tegenover mensen die rijkdom verwerven. Men lijkt bang te zijn dat zich een nieuwe aristocratie vormt.””

De bankier is het wel eens met kritiek op multinationals die belastingen ontwijken door geld in het buitenland te stallen. UBS heeft de voorbije jaren miljarden dollars aan boetes betaald omdat de bank rijke klanten hielp belastingen te ontduiken.

De studie keek naar bedrijven waar miljardairs minimum 20% van de aandelen of 30% van de stemrechten bezitten. Omdat Jeff Bezos slechts 11,6% van webwinkel Amazon bezit, zou hij normaal zijn uitgesloten. Maar zijn bedrijf werd wel opgenomen “omdat het duidelijk Bezos is die aan het roer van het bedrijf staat.”

Meer