© TP.

Uitslaande brand in tijdelijk asielcentrum Bilzen: “Brand is aangestoken”

In het gebouw van een voormalig woon-zorgcentrum aan de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen (Bilzen) brak zondagavond laat een hevige dakbrand uit. Het vuur werd aangestoken, de politie is een onderzoek gestart naar brandstichting. Dat bevestigt Johan Sauwens, de burgemeester van Bilzen.

Nadat de brand rond 23.30 uur was opgemerkt kregen buurtbewoners meteen de raad om ramen en deuren gesloten te houden. Omstreeks 03.00 uur was het vuur onder controle, het nablussen duurde tot vroeg in de ochtend. Buurtbewoners moesten ramen en deuren dichthouden, ook kregen ze het advies om ventilatiesystemen uit te schakelen.

De brand heeft lelijk huisgehouden, het dak is zwaar beschadigd. Binnen is er veel rook- en waterschade. Volgens de burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (Trots op Bilzen) zijn er sporen van inbraak gevonden en werd de brand aangestoken. “De politie heeft materiële bewijzen van brandstichting en is een onderzoek gestart naar brandstichitng”, aldus de burgemeester.

“Na onderzoek werd duidelijk dat er sprake is van opzettelijke brandstichting. In opdracht van het parket van Limburg werden het gerechtelijk lab en een branddeskundige ter plaatse gestuurd om de nodige vaststellingen te doen. Na het sporenonderzoek is het pand vrijgegeven. Het onderzoek loopt nu,” aldus maakte Sofie Boelen van de communicatiedienst van de lokale politie maandag bekend.

Eerder al protest

De voorbije weken waren er protestacties toen het nieuws bekendraakte over de plannen van Fedasil om er een tijdelijk asielcentrum in onder te brengen. Ook gaan er enkele vileine reacties rond op sociale media. VTM kreeg een video in handen van een man die de brand filmde. “Let it burn man, vieze vuile bruine kippen, laat gewoon het hele nest afbranden”, klinkt het in de video.

Rode Kruis-Vlaanderen reageerde al in een persbericht op de feiten: “Gepland was dat het Noodopvangcentrum op 15 december de deuren zou openen. Momenteel heeft Rode Kruis-Vlaanderen echter geen zicht op de impact van dit gebeuren op de geplande openingstermijn. De precieze omstandigheden en de omvang van de schade zijn nog niet gekend, de organisatie wacht verder onderzoek af.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER