Mexico verleent Evo Morales politiek asiel

Evo Morales, gewezen president van Bolivië

Dat heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard gezegd. ‘Zijn leven en fysieke integriteit zijn bedreigd’, verklaarde Ebrard tijdens een persconferentie.

Het was Morales zelf die, nadat hij gedwongen ontslag nam, de Mexicaanse regering formeel om asiel had gevraagd.

Ebrard zei voorts dat de Mexicaanse regering de Senaat binnenkort officieel op de hoogte zou stellen van de situatie in Bolivia en dat ook het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou worden geïnformeerd over het aanbod van Mexico.

Enkele journalisten vroegen wanneer Morales precies in Mexico zou toekomen, maar op die vraag weigerde de minister te antwoorden. Hij wilde ook niet zeggen of de Mexicaanse regering een officieel vliegtuig zou sturen om Morales in Bolivia op te pikken. Over het lot van zo’n twintig andere Boliviaanse vluchtelingen in de ambassade van Mexico in La Paz wilde hij tijdens de persconferentie evenmin iets kwijt.

Vertrokken

Morales vertrok maandagavond Belgische tijd richting Mexico. ‘Zusters en broeders, ik vertrek naar Mexico’, twitterde hij. ‘Het doet pijn om het land om politieke redenen te verlaten, maar ik zal altijd toekijken. Binnenkort keer ik terug met meer kracht en meer energie’, voegde Morales er nog aan toe.

Morales kondigde zondag zijn ontslag aan na weken van protesten en rellen als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober.

Leger gaat helpen

In Bolivia gaat het leger ondertussen de politie helpen bij het herstellen van de openbare orde. Dat heeft legercommandant Williams Kaliman in een verklaring gezegd.

In de administratieve hoofdstad La Paz kwam het maandag nog tot confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Morales. Het land dreigt in bestuurlijke chaos terecht te komen. ‘De soldaten zullen samen met de politie actie ondernemen om bloedvergieten te voorkomen. We zullen de gepaste strijdkracht gebruiken tegen de vandalen die de bevolking terroriseren’, zei Kaliman.

Eerder had het leger nog gezegd dat het de belangrijkste openbare instellingen en faciliteiten zou beschermen, maar dat het bewaren van de openbare orde vooral een taak en verantwoordelijkheid was van de politie. Nadat aanhangers van de voormalige president naar verluidt aan het plunderen sloegen, barricades oprichtten en brandjes stichtten, vroeg de politie van La Paz echter om bijstand van de gewapende strijdkrachten.

Partner Content