Direct naar artikelinhoud
Bolivia

Morales vlak voor vertrek uit Bolivia: ‘Ik kom snel terug, met meer kracht en energie’

President Morales twittert hoe hij de eerste nacht na zijn aftreden op een onbekende locatie doorbrengt.Beeld AFP

De gevallen Boliviaanse leider Evo Morales is op weg naar Mexico. Dat bevestigt de Mexicaanse regering, die een regeringsvliegtuig naar Bolivia stuurde om de oud-president op te halen. Vlak voor zijn vertrek twitterde Morales nog dat hij ‘snel terug zal komen met meer kracht en energie’. 

, , en

Mexico stemde ermee in Morales asiel te verlenen en vroeg dat de linkse leider het land op een veilige manier zou kunnen verlaten. Dat verzoek lijkt gehonoreerd te zijn. “Zijn leven en fysieke integriteit zijn bedreigd”, verklaarde de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard eerder tijdens een persconferentie. Morales zou volgens de minister zelf na zijn gedwongen ontslag de Mexicaanse regering formeel om asiel hebben gevraagd.

Twitter bericht wordt geladen...

Zelf tweette Morales voor zijn vertrek dat het “pijn doet om om politieke redenen het land te moeten verlaten. “Zusters en broeders, ik vertrek naar Mexico, dankbaar voor de steun van de regering en de zusterstad die ons asiel verleent (...) Het doet zeer het land om politieke redenen te verlaten, maar ik zal altijd klaarstaan. Ik zal snel terugkeren met meer kracht en energie.”

Lees ook:

Was het een staatsgreep of heeft de Boliviaanse president zijn krediet bij het volk verspeeld?

Het is al drie weken onrustig in Bolivia als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Zondag nam Morales uiteindelijk gedwongen ontslag. Het protest bleef echter doorgaan en het land dreigt in bestuurlijke chaos terecht te komen.

Het huis van Evo Morales in Cochabamba is overhoopgehaald door demonstranten.Beeld EPA

Leger helpt politie met bewaren openbare orde

Na een oproep van de politie heeft het Boliviaanse leger laten weten te zullen gaan helpen met het uit elkaar houden van voor- en tegenstanders van Morales, die elkaar in de hoofdstad La Paz te lijf gaan. “De soldaten zullen samen met de politie actie ondernemen om bloedvergieten te voorkomen. We zullen de gepaste strijdkracht gebruiken tegen de vandalen die de bevolking terroriseren”, zegt legercommandant Williams Kaliman in een verklaring.

Eerder had het leger nog gezegd dat het enkel de belangrijkste openbare instellingen en faciliteiten zou beschermen, maar dat het bewaren van de openbare orde vooral een taak en verantwoordelijkheid was van de politie.

Een studente omhelst een politieagent in Oruro, Bolivia.Beeld ANA ROMERO via REUTERS