Direct naar artikelinhoud
Boksen

Delfine Persoon opnieuw wereldkampioene: ‘En toch overheerst teleurstelling’

Persoon mag in haar nieuwe gewichtsklasse meteen de wereldtitel op haar palmares bijschrijven na een zege tegen de Nigeriaanse Helen Joseph.Beeld BELGA

Alle ontgoocheling weggespoeld nu? Delfine Persoon mag zich opnieuw wereldkampioene noemen. Bij de supervedergewichten deze keer. De 35-jarige West-Vlaamse klopte de Nigeriaanse Helen Joseph na tien felbevochten ronden op punten.

“Gewezen IBF wereldkampioene. Gewezen WBA wereldkampioene. Gewezen 10-voudig WBC wereldkampioene.” Tjah, het is wennen om dat door de micro van de speaker in de Versluys Dôme in Oostende te horen. Hoewel: Delfine Persoon had amper tijd om te wennen aan die ‘lege’ titelkast. Gisteren kroonde ze zich in de Koningin der Badsteden tot wereldkampioene bij de WBA supervedergewichten.

Een nieuwe wereldtitel, met een paar kilo’s minder en dus in een andere gewichtsklasse. Als Katie Taylor geen rematch wil, dan moet het maar zo. Het leverde meteen een verse wereldtitel op. Teleurstelling in één klap verteerd bij deze? Delfine Persoon zou Delfine Persoon niet zijn mocht er op haar nieuwe gouden belt geen punt van kritiek aan te merken zijn. “Teleurstelling overheerst”, reageert ze na afloop. “Dit was geen boks. Dit was het incasseren van kopstoten van een vuile bulldozer.”

Gebroken neus

De schade die die bulldozer – ‘Iron Lady’ Helen Joseph – aanrichtte, is duidelijk zichtbaar. Een gezwollen wenkbrauw, een dikke kaak en een paars uitslaande neus. “Al gebroken in de tweede ronde. Puur door een kopstoot. Ik wíst dat ze vuil spel zou spelen, maar dit had ik niet verwacht. Ze hield haar hoofd voortdurend laag en niemand reageerde”, foetert Persoon, doelend op de scheidsrechter van dienst. “Hij kwam gewoon niet tussen en dat is frustrerend.”

Persoon won terecht, hoewel dat volgens haar kritische zelve zonder enige glans was, maar moest wel tien ronden keihard werken. Joseph had een gevaarlijke zwaaislag en wie dacht dat je van al dat helikopteren doodmoe wordt, zag de Nigeriaanse niet in actie. Geen spatje verval. “En ik daarentegen was wellicht te gespannen, te gestrest om het publiek te willen tonen dat vrouwen ook kunnen boksen. Dat ik technisch mooi spel kan leveren. ‘Oostende, stad van ellende’ lachen we bij de politie soms. Vanavond was het toch ook een beetje van dat.”

Mogelijk lichtpunt om Persoon op te monteren: de Vlaamse Boksliga belooft eindelijk geldelijke steun. “Laat ons dat dan maar zo snel mogelijk op papier zetten.”