Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Brit loopt marathon in elk land in de wereld

Illustratiebeeld.Beeld EPA

Een Britse man heeft voor een opmerkelijk wereldrecord gezorgd. De 30-jarige Nick Butter is namelijk de eerste persoon die een marathon heeft afgewerkt in alle 196 landen die door de Verenigde Naties worden erkend.

en

Het idee ontstond tijdens een marathon doorheen de Saharawoestijn, waar Butter, een fervent marathonloper sinds zijn elfde, Kevin Webber ontmoette. Die had recent de diagnose van prostaatkanker gekregen. Butter nam zich voor om geld in te zamelen voor Prostate Cancer UK en vatte daarom het plan aan om als eerste persoon ooit een marathon te lopen in ieder land in de wereld.

“Je moet genieten van jouw tijd hier, je kan er niet zomaar vanuit gaan dat je je pensioen zult bereiken en je leven gewoon zijn gangetje zal gaan. Je moet de dingen die je wil doen, nu doen”, vertelde Butter aan CNN.

Griekenland als eindbestemming

Butter documenteerde zijn unieke onderneming op zijn Instagramaccount. “Ik werd gebeten door een hond, ik werd bestolen en overvallen met een mes, ik bracht een nacht in de cel door”, vertelde hij over zijn belevenissen.

Gelukkig waren er ook een hele hoop hoogtepunten langs zijn route. “Ik liep met duizenden personen in El Salvador en passeerde langs uitbarstende vulkanen”, vertelde Butter. Hij voegde eraan toe dat hij gelopen had op ongerepte stranden en zelfs een marathon afwerkte door heen en weer te lopen op een vliegveld.

Zondag sloot hij zijn odyssee af in Griekenland, waar hij vergezeld werd door Kevin Webber, die destijds de aanleiding was voor zijn opmerkelijke prestatie. Uiteindelijk klokte hij af op een bedrag van meer dan 75.000 euro.