Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

Nederland hakt de knoop door: overdag nog maximaal 100 kilometer per uur op de snelweg

Nederland hakt de knoop door: overdag nog maximaal 100 kilometer per uur op de snelweg

In de strijd tegen stikstof gaat de snelheid op de Nederlandse snelwegen overal omlaag naar 100 kilometer. Op wegen waar een maximumsnelheid geldt van 130, mag straks alleen tussen 19 uur en 6 uur zo hard worden gereden. Het Belgisch verkeersinstituut Vias wil de maximumsnelheid ook in ons land naar 100 kilometer per uur terugbrengen.

Volgens ingewijden is dat onderdeel van het stikstofplan dat de Nederlandse regering woensdag presenteert. De coalitie heeft hierover dinsdag een akkoord bereikt. Het verlagen van de maximumsnelheid is een pijnlijke maatregel voor de grootste regeringspartij VVD. Een van de speerpunten van liberalen was nu juist dat ze wilden dat op veel meer wegen 130 kilometer per uur kon worden gereden.

Met het akkoord heeft de Nederlandse regering een crisis afgewend over de stikstofuitstoot en -neerslag in Nederland. Het kabinet probeert al bijna een half jaar met man en macht een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. Eind mei oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming biedt aan beschermde gebieden.

Veevoer

Onder de overeengekomen maatregelen valt ook de overgang naar veevoer met daarin speciale enzymen, om ervoor te zorgen dat koeien minder stikstof uitstoten. Ook moet er worden geïnvesteerd in natuurbescherming, melden coalitiebronnen.

Het pakket dat woensdag wordt gepresenteerd gaat specifiek over maatregelen op de korte termijn, om ervoor te zorgen dat de vergunningverlening voor woningbouw niet te lang stil komt te liggen. Ook de belangrijkste infrastructurele projecten als dijkversterkingen moeten weer op gang komen. De bevoegde Nederlandse minister, Carola Schouten, wil voor 1 december een akkoord bereiken met de provincies over maatregelen op de langere termijn, zoals het opkopen van boerenbedrijven.

Ook in België?

Het Belgische verkeersinstituut Vias is voorstander om ook op onze snelwegen de ­snelheid van 120 kilometer per uur naar 100 terug te dringen. “De snelheid laten zakken tot 100 kilometer per uur zou jaarlijks een tiental doden minder opleveren en zowat 95 minder zware ongevallen”, klinkt het bij Vias.