Direct naar artikelinhoud
Uitstootnormen

F1 wil CO2-uitstoot naar 0 brengen tegen 2030

Lewis Hamilton werd twee weken geleden opnieuw wereldkampioen F1.Beeld AFP

De Formule 1 maakte dinsdag een plan bekend dat met “onmiddellijke ingang” de CO2-uitstoot van zijn wagens tot nul wil terugdringen tegen 2030. Het wil ook haar evenementen meer milieubewust maken tegen 2025.

en

“Dit initiatief gaat zowel over de wagens, als de activiteiten op het circuit en de andere operaties die te maken hebben met de sport”, werd verder gepreciseerd in het communiqué van de F1. Ook de internationale automobielfederatie (FIA), de organisatoren van de Grote Prijzen, de teams en de sponsors zijn betrokken bij het plan.

Het eerste onderdeel van het plan heeft betrekking op de motoren van de F1-wagens, met als vooropgestelde doel de verdere ontwikkeling van de hybride-motoren, die in 2014 werden ingevoerd, en het gebruik van duurzame brandstoffen.

“We geloven dat de F1 een voorloper kan blijven voor de autosector en samen kan werken met de energie- en autosector om de eerste koolstofvrije hybride verbrandingsmotor te produceren”, vertelde de uitvoerend voorzitter van de F1, Chase Carey.

0,7 procent

Van de 256.551 ton CO2-uitstoot door de F1 in 2019 was slechts 0.7 procent te wijten aan de motoren en 7.3 procent aan andere activiteiten verbonden aan het organiseren van de wedstrijden. De grootste vervuiling werd veroorzaakt door het transporteren van het materiaal (45 procent), de personeelsverplaatsingen (27.7 procent) en de fabrieken (19.3 procent).

Hiervoor heeft de F1 dan ook vooropgesteld “maatregelen te nemen die de logistiek en het transport ultra-efficiënt maken en de fabrieken volledig op 100% hernieuwbare energie te laten werken”.

Ook zijn er programma’s voorzien om de CO2 uitstoot te compenseren en af te vangen.

Voor de toeschouwers zullen tegen 2025 alle niet-herbruikbare plastics geweerd worden en vervangen worden door herbruikbare alternatieven. Ook zal er gewerkt worden aan minder vervuilende manieren van transport richting de wedstrijden.