Direct naar artikelinhoud
Economie

Banken slaan handen in elkaar voor geldautomaten

Banken slaan handen in elkaar voor geldautomaten
Beeld sven franzen

Argenta, AXA Bank, Bpost, Crelan en vdk bank gaan samen hun geldautomaten beheren. Ook de vier grootbanken onderzoeken een soortgelijke overeenkomst. ‘Dit is nog maar een eerste stap’, verwacht Febelfin. 

Het gebruik van geldautomaten neemt af en de kost voor de bank stijgt, maar er blijft wel nood aan cash geld. Twee jaar geleden liet bankenfederatie Febelfin al eens de mogelijkheden voor een samenwerking tussen alle Belgische banken rond geldautomaten onderzoeken.

Vijf spelers, Argenta, AXA Bank, Bpost, Crelan en vdk bank, nemen nu het voortouw. De banken stappen af van het idee dat elke individuele bank eigenaar is van een eigen park geldautomaten. De vijf hebben een joint venture opgericht: Jofico, wat een acroniem is voor Joint Financial Company. De deelnemende banken zullen bijgevolg niet langer hun eigen automaten bezitten. Ze brengen hun toestellen in de nieuwe alliantie in en zullen samen een servicecontract afsluiten met een derde partij voor het gebruik en het onderhoud ervan. Ze blijven wel hun eigen commerciële strategie en identiteit behouden. 

Het netwerk van automaten moet vanaf midden 2020 geïntroduceerd worden. Voor de klant wijzigt er niks of weinig: zo zal het merendeel van de bestaande toestellen behouden blijven. Dus ook het logo van de desbetreffende bank en de klantafspraken – zoals gratis transacties – blijven behouden.

Plofkraken

De samenwerking komt er om de kosten te drukken. Veel toestellen raken verouderd en moeten worden vervangen door nieuwere en veiligere apparaten. Ook de recente golf van plofkraken doet de vraag naar veiliger toestellen opveren. Dat alles vraagt een investering, en dat in een sector die behoorlijk onder druk staat. Tegelijk wordt er steeds minder met cash geld betaald en de frequentie van de kantoorbezoeken daalt. 

Dat alles maakt dat het gebruik van geldautomaten afneemt, terwijl de kost van cashbeheer stijgt. Uit de jongste cijfers van Febelfin blijkt dat er in 2017 zo’n 273,5 miljoen verrichtingen waren aan geldautomaten. Er werd voor in totaal zo’n 39 miljard euro aan geld afgehaald. In 2015 waren dat nog 290 miljoen transacties, goed voor ruim 41 miljard aan geldopnames. “De digitalisering vindt almaar sneller haar weg en consumenten hebben steeds minder nood aan cash geld”, zegt Karel Van Eetvelt van Febelfin.

Toch blijft de nood aan cash geld vandaag nog steeds reëel. In België gebeurt 63 procent van alle betalingen met cash geld. Dat cash geld aanhouden is voor de banken een dure zaak. In 2016 betaalden de voornaamste Belgische banken samen zowat 161 miljoen euro om hun netwerk van bijna 8.200 geldautomaten te laten draaien. 

‘Open voor andere banken’

Naar verluidt was het de bedoeling dat ook de vier grootbanken, KBC, BNP Paribas Fortis, ING en Belfius, mee stappen zouden zetten om ook hun automaten in te brengen in zo’n globaal netwerk. Maar tot een vergelijk kwam het vooralsnog niet. Volgens waarnemers zijn de vier wel aan het praten, om een toenadering te onderzoeken. Leo De Roeck, woordvoerder van Crelan: “Wij staan open voor een samenwerking. Dus al wie wil toetreden tot de joint venture is welkom, maar we wilden niet langer wachten.”

De gestage afbouw van bankkantoren en geldautomaten zorgt voor protest van burgemeesters en de publieke opinie. Zeker in kleinere gemeenten of dorpen. “Die dekkingsgraad is inderdaad een gegeven dat meespeelt in deze context”, weet Karel Van Eetvelt. “Net als de roep om veiligheid. Ik verwacht dat dit een eerste stap is naar een verdere evolutie waarbij alle banken mee instappen in zo’n collectief scenario.” 

Febelfin zelf is geen betrokken partij, zegt Van Eetvelt. “Dit is een commercieel verhaal van de banken zelf, en het is heus geen verhaal van de kleine banken versus de grootbanken. Als je het mij vraagt, dan zie ik het eerder snel dan traag tot een groot akkoord komen.” 

Samenwerking tussen banken op het vlak van geldautomaten kent al enkele succesvolle voorbeelden in onder meer Noorwegen, Zweden, Finland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.