Direct naar artikelinhoud
Vier vragen

Michel Vandenbosch (Gaia) over de actie van Animal Resistance tegen foie gras: ‘We zouden het risico niet hebben genomen’

Dwangvoederen, zoals hier te zien in een Californisch bedrijf, mag vanaf 2023 niet meer in Vlaanderen.Beeld AP

Zo’n 190 eenden stierven dit weekend bij een actie van Animal Resistance bij foie-grasbedrijf Callemeyn. Door de stress veroorzaakt door de actievoerders, zegt de eigenaar, die nu klacht indient. ‘Wij zouden het risico niet hebben genomen’, zegt Michel Vandenbosch (Gaia).

Is Animal Resistance verantwoordelijk voor de dood van die eenden?

“Ik was er niet bij, maar heb beelden gezien van de actie. De actievoerders ketenden en plakten zich vast aan de hokken, maar ze leken mij erg rustig. Wie zegt dat zij schuldig zijn? De uitbater van het bedrijf heeft het aantal dode eenden én de vermeende doodsoorzaak de wereld ingestuurd, maar die kijkt natuurlijk niet in eigen boezem. Hij claimt dat stress de doodsoorzaak is, maar die is niet vastgesteld door een dierenarts, laat staan een onafhankelijke dierenarts. Ik denk dat de omstandigheden waarin de eenden moeten leven een grote rol speelt. Die dieren leven samen in kleine hokken en worden op gruwelijke wijze vetgemest. Veertien dagen lang krijgen ze twee keer per dag een trechter in hun keel, waarlangs ze met dwang telkens zo’n derde van hun lichaamsgewicht in gekookte maïs binnenkrijgen. Hun lever zwelt op en drukt tegen de longen, waardoor ze ademhalingsproblemen krijgen en ze zelfs in thermische shock kunnen gaan. Dat zijn ondermaatse omstandigheden. Het sterftecijfer van eenden in dwangvoederkwekerijen ligt sowieso al twintig procent hoger dan in gewone kwekerijen. Dat speelt zeker ook een rol.”

Zou Gaia op dezelfde manier actie hebben gevoerd?

“Nee, dat niet. Wij hanteren bij al onze acties een voorzorgsprincipe, zodat we zeker geen negatieve invloed hebben op de situatie voor de dieren. We zouden de stallen niet zijn binnengedrongen. We hebben trouwens ooit nog actie gevoerd aan datzelfde bedrijf, in onze begindagen. We zijn toen buiten de muren van het bedrijf gebleven, uit voorzorg.”

Michel Vandenbosch (Gaia).Beeld Photo News

Ging Animal Resistance in de fout?

“Ik wil niet over deze mensen oordelen. Ze hebben ongetwijfeld gehandeld uit een oprechte bezorgdheid over de omstandigheden waarin die eenden moeten leven. Want dat is hier de echte schande. Door het dwangvoederen wordt hun lever tot negen keer groter gemaakt dan normaal. Dat is een wrede productiemethode en een grove mishandeling. De actievoerders hebben dat in eer en geweten willen aankaarten. Dan is het bijzonder jammer dat Callemeyn dit nu probeert te framen in zijn voordeel, alsof het bedrijf zelf geen schuld zou treffen.”

Callemeyn is de enige resterende foie-grasproducent in Vlaanderen. Het moet in 2023 sowieso de deuren sluiten. Is dat bedrijf dan geen raar doelwit voor een actie?

“Dat wel, het is alsof je een veldslag aangaat terwijl je de oorlog al hebt gewonnen. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft decretaal beslist dat foie-grasproducenten tegen 2023 moeten sluiten. Natuurlijk zou het beter zijn mocht deze producent meteen sluiten, maar het einde is nu wel in zicht. In Wallonië zijn zulke bedrijven nog niet aan het uitdoven. De voormalige Waalse minister voor Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (cdH) heeft het idee de vorige legislatuur wel gelanceerd, maar vond er toen geen meerderheid voor. Dan zijn de Waalse foie-grasbedrijven misschien een beter doelwit voor acties, zij het met de nodige voorzichtigheid.”