Direct naar artikelinhoud
Foutje bij CD&V: ook kinderen stemden mee voor nieuwe voorzitter
CD&V

Foutje bij CD&V: ook kinderen stemden mee voor nieuwe voorzitter

Beeld Eric de Mildt

Dat CD&V een gezinspartij is, valt af en toe letterlijk te nemen. Bij de voorzittersverkiezingen kregen verschillende gezinnen ook een stemformulier voor hun jonge kinderen toegestuurd. ‘Een foutje’, aldus de partij.

Wie met meerdere gezinsleden lid wordt van CD&V kan genieten van een voordelig ‘familietarief’. Kinderen moeten wel minstens 16 jaar oud zijn om lid te worden, maar daar zijn niet alle ouders van op de hoogte en het wordt ook niet goed gecontroleerd door de partij. Gevolg: ook kinderen van 7 jaar kregen enkele weken geleden een stembiljet toegestuurd om een keuze te maken tussen de 7 kandidaat-voorzitters. 

De partij erkent dat het gaat om een administratieve fout. “Er zijn 206 leden geregistreerd die zogezegd te jong zijn om lid te zijn. Voor een deel zijn dat mensen die gewoon hun geboortejaar verkeerd of niet hebben ingevuld, maar we schatten dat er ook een 100-tal kinderen bij zijn.” 

Van die 206 leden zijn er 56 die al gestemd hebben, bevestigt de partij. “Maar daar zitten dus ook volwassenen bij. Voor de andere 150 hebben we de codes gedesactiveerd.” Allicht zijn er dus inderdaad een aantal CD&V-leden, die dankzij hun kroost 2 of 3 keer konden stemmen. “Maar de kans dat dat cruciale verschuivingen geeft, is klein", klinkt het bij de partij. 

Gisteren hadden al 12.000 van de 44.105 CD&V-leden gestemd. Tot en met donderdag kunnen de leden nog stemmen per post. Online kan het tot zondagavond.