Direct naar artikelinhoud
WielrennenUpdate

Zware val tijdens Zesdaagse Gent: jonge Belg Gerben Thijssen loopt breuken en hersenbloedingen op

Hulpverleners verlenen de eerste zorgen aan Gerben Thijssen.Beeld BELGA

Na zijn zware val in de Zesdaagse van Gent, waarna de wedstrijd werd stopgezet, ligt Gerben Thijssen nog steeds op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis in Gent.  Thijssen liep drie (kleine) hersenbloedingen op bij zijn tuimelperte, en brak verder ook drie ribben en een sleutelbeen. Dat bevestigde Philippe Maertens, de woordvoerder van Lotto Soudal, aan Belga.

Video wordt geladen...

“Gerben bleef wel de hele tijd bij bewustzijn”, liet Maertens nog noteren. “Hij zal later woensdag nog enkele extra onderzoeken moeten ondergaan. De verwachting is dat hij één tot drie dagen op intensieve zorgen zal moeten blijven. Zijn toestand is gelukkig stabiel.”

Gerben Thijssen kwam gisteren ten val tijdens de supersprint. De 21-jarige Belgische renner werd minutenlang verzorgd op de piste en werd daarna - bij bewustzijn - afgevoerd naar het ziekenhuis. De stopzetting kwam er op vraag van de renners. Eerder was ook al Mark Cavendish ten val gekomen.

Mark Cavendish, samen met Iljo Keisse kanshebber op de eindzege, had na zijn val last van zijn hoofd en schouder en werd daarop geneutraliseerd door de wedstrijdleiding. Het is afwachten of de Brit morgen opnieuw in actie komt in ‘t Kuipke.

Maar Cavendish was dus niet de enige renner die ten val kwam. Ook Gerben Thijssen, een 21-jarige renner van Lotto-Soudal, ging stevig onderuit na een botsing met de 19-jarige Deen Oliver Wulff Frederiksen in de supersprint. Thijssen was er erger aan toe dan Cavendish en moest afgevoerd worden, nadat hij eerst een kwartier verzorgd werd op de piste. Thijssen was op dat moment wel bij bewustzijn.

Toen de renner uiteindelijk verplaatst kon worden, gaf het publiek een aarzelend applaus. De organisatie riep vervolgens om dat de wedstrijd voor vanavond werd stopgezet, op vraag van de andere renners. Die mededeling werd op een lang applaus onthaald. Normaal wordt op dinsdag gekoerst tot 1 uur ’s nachts. In principe wordt het programma van de tweede dag woensdag afgewerkt zoals voorzien. 

Het hele voorval deed onmiddellijk terugdenken aan de zware crash in 2006 waarbij de Spanjaard Isaac Galvez het leven liet. Dat was tot nu toe het grootste drama ooit in de geschiedenis van de Zesdaagse.

Na de val van Thijssen ging de nooddeur van de piste open, waarop een ziekenwagen en een MUG tot onder de piste reden, waar de jonge renner minutenlang verzorgd werd.Beeld Photo News

Twitter bericht wordt geladen...