Staking bij De Lijn: 1 bus op de 3 rijdt woensdag niet uit, vooral hinder aan kust en in steden

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De oproep van de socialistische vakbond ACOD om woensdag het werk neer te leggen bij De Lijn, levert vooral aan de kust en in de steden hinder op. Slechts twee bussen op de drie rijden uit. “We raden reizigers aan om onze website in de gaten te houden”, klinkt het bij De Lijn.

gjs

De verzoeningsvergadering om de staking bij De Lijn in Vlaams-Brabant een halt toe te roepen, draaide dinsdag op niets uit. De socialistische vakbond ACOD riep daarom op om de acties uit te breiden naar heel Vlaanderen en woensdag in alle beroepscategorieën van het bedrijf het werk neer te leggen.

De hinder is woensdagochtend vroeg al voelbaar. “Ongeveer 70 procent, iets meer dan twee derde van de bussen, rijdt uit”, klinkt het bij De Lijn. “Vooral op de stadsnetten en aan de kust is de hinder groot. Daar zijn weinig bussen en vrijwel geen trams uitgereden. Maar ook elders is het tram- en busverkeer verstoord.”

De vervoersmaatschappij brengt alle hinder in kaart op de website verstoring.delijn.be. “Daar kunnen reizigers zien welke lijnen uitrijden en welke niet. Honderd procent accuraat is dat niet, maar het is het beste dat we op dit moment kunnen doen.”

Waar is er hinder?

In de stad Antwerpen rijdt ongeveer een derde van de bussen en trams. Over de hele provincie is zowat twee derde van de chauffeurs uitgereden.

In Limburg is zowat 85 procent van de bussen uitgereden. Het meeste hinder is er op de stadsnetten van Hasselt en Genk.

In Oost-Vlaanderen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan het werk gegaan. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

In Gent rijdt tramlijn 1 (Korenmarkt - Flanders Expo) om de 7,5 minuten. Tramlijn 1 (Rabot - Evergem) rijdt om de 15 minuten. Ook buslijn 5 rijdt elke 15 minuten. Tramlijn 4 rijdt om de 25 minuten. Tramlijn 2 en buslijnen 3, en 9 rijden om het half uur. Buslijnen 6, 8, 17, 18, 38 en 39 rijden niet.

Vanaf 19.30 uur rijden alle voertuigen op het stadsnet Gent terug naar de stelplaats en ook het nachtnet in Gent zal woensdagavond verstoord zijn.

In Vlaams-Brabant is woensdag ongeveer 70 procent van de chauffeurs uitgereden. Er is vooral hinder in de regio Dilbeek en op de stadslijnen in Leuven.

In West-Vlaanderen is ongeveer twee derde van de chauffeurs aan het werk gegaan. De hinder is het grootst aan de kust waar weinig bussen en vrijwel geen trams rijden. Ook het stadsnet in Kortrijk is zwaar getroffen en op het stadsnet in Brugge rijdt ongeveer de helft van de bussen. Op de streeklijnen is de situatie iets beter.

De Lijn meldt ook hinder bij de Lijnwinkels en de belbuscentrales, waardoor de wachttijden bij de belbuscentrales kunnen oplopen.

TreinTramBus: “Reiziger is weer het slachtoffer”

Reizigersorganisatie TreinTramBus reageert woensdag furieus op de staking. “De reiziger is andermaal het slachtoffer van de diepe malaise bij De Lijn en van het gebrek aan ambitie en visie van het Vlaams openbaarvervoerbeleid. Terwijl meer en beter openbaar vervoer essentieel is om onze milieu- en mobiliteitsproblemen aan te pakken, verliezen tram en bus in Vlaanderen elke geloofwaardigheid”, klinkt het.

TreinTramBus wil geen standpunt innemen over wie nu de schuldige van de malaise en de staking in Vlaams-Brabant is. “De reiziger, pendelaar en scholier hebben er geen boodschap aan of nu de directie of de vakbonden met de vinger gewezen moeten worden”, zegt woordvoerder Peter Thoelen. “Na de talrijke kwaliteitsproblemen waarmee De Lijn de jongste maanden reeds in het nieuws kwam, is de reiziger opnieuw het slachtoffer van de malaise bij De Lijn. Wilde stakingen, zoals die nu in Vlaams-Brabant reeds een week woeden, zijn nefast voor de geloofwaardigheid van tram en bus.”

Bevoegd Vlaams minister Peeters mag volgens de reizigersorganisatie “niet dulden dat een conflict tussen De Lijn en de werknemers op de kap van de reizigers uitgevochten wordt”. “Wie van het openbaar vervoer afhankelijk is, wordt eens te meer volledig aan zijn lot overgelaten. Toch bestaan er oplossingen om minstens gedeeltelijk uit deze impasse te geraken”, aldus Thoelen. “Om te beginnen moet nu eens eindelijk werk gemaakt worden van een betere doorstroming van het openbaar vervoer.”

TreinTramBus wil ook dringend tariefintegratie. “Niet alleen in een ruimer gebied rond grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent, maar ook in de andere vervoersregio’s. Op die manier kan iedere burger met één ticket alle openbaar vervoer gebruiken. Niet alleen met de staking van vandaag zou dat veel mensen toelaten om de trein in plaats van de bus te nemen. Maar ook op andere dagen wordt het openbaar vervoer dankzij tariefintegratie veel aantrekkelijker.”

Personeelstekort

De stakingsdag van woensdag gaat uit van de socialistische vakbond ACOD, de andere vakbonden doen niet mee. Een deel van de buschauffeurs bij De Lijn staakt al acht dagen in Vlaams-Brabant om meerdere problemen aan te kaarten, waaronder het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters in de chauffeursplanning, het niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten en de slechte planning voor de controleurs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen