Direct naar artikelinhoud
Abortus

Bisschoppen: ‘Abortus dreigt banaal te worden’

De termijn voor abortus wordt meer dan waarschijnlijk opgetrokken van 12 naar 18 weken.Beeld Brecht Vandenbroucke

‘Het is onbegrijpelijk hoe zo'n belangrijke en delicate aangelegenheid zo vlug wordt behandeld en zonder enig voorafgaand fundamenteel debat’, zegt de Bisschoppenconfederatie van België. Vandaag wordt in de Kamercommissie Justitie wellicht een uitbreiding van de abortuswet gestemd, waarvoor een paars-groene meerderheid is gevonden.

Nu ligt de termijn op twaalf weken zwangerschap, maar verschillende partijen dienden al wetsvoorstellen in om dat naar achttien weken te brengen - of twintig, zoals PVDA voorstelt. Ook de verplichte bedenktijd zal - als er inderdaad een paars-groene meerderheid voor stemt - aangepast worden van 6 dagen naar 48 uur. Nadat verschillende partijen een wetsvoorstel hadden ingediend, werd een werkgroep opgericht om op zoek te gaan naar de gemeenschappelijke consensus.

De Belgische bisschoppen zijn niet te spreken over de op handen zijnde versoepeling van de abortuswet. Ze hekelen vooral het gebrek aan debat, klinkt het in een mededeling. “Als de wet dan alleen maar suggereert dat het om een gewone ingreep gaat, wordt geen recht gedaan aan wat de betrokkenen ervaren en beleven”, aldus de bisschoppen.