Direct naar artikelinhoud
Parachutemoord

Els Clottemans mag gevangenis dan toch niet verlaten

Els Clottemans.Beeld Photonews

Els Clottemans (35), tot 30 jaar cel veroordeeld voor de parachutemoord, mag de gevangenis overdag dan toch niet verlaten. Dat besliste de strafuitvoeringsrechtbank (SURB) woensdagvoormiddag in Gent. Clottemans had dat gevraagd om overdag een opleiding te kunnen volgen en enkel te moeten overnachten in de gevangenis.

en

Gedetineerden kunnen na een derde van hun straf een aanvraag indienen voor vervroegde vrijlating. Clottemans deed dat niet, maar vroeg om een beperkte detentie. De SURB ging daar woensdagochtend niet op in.

Clottemans werd tot dertig jaar cel veroordeeld in de parachutemoord, gepleegd op 18 november 2006. Die dag stortte Els Van Doren te pletter en al snel werd duidelijk dat haar parachute was gesaboteerd. Clottemans kwam al snel in het visier van de speurders, omdat ze een geheime relatie had met de man die ook de minnaar van Els Van Doren was. Ondanks het feit dat Clottemans altijd heeft ontkend dat ze iets met de sabotage had te maken, werd ze in oktober 2010 tot 30 jaar cel veroordeeld door een assisenjury. Er werd nooit enig materiëel bewijs tegen haar gevonden.

Volgens Katrien Van der Straeten, de advocate van Clottemans, was het de bedoeling dat Clottemans de cel dagelijks maximaal 16 uur zou kunnen verlaten onder begeleiding van een justitieassistent. “Het doel was dat ze in een vast stramien terechtkwam en dat ze overdag een overleiding kon volgen”, klonk het begin deze maand toen bekendraakte dat Clottemans de beperkte detentie had aangevraagd.