Direct naar artikelinhoud
Gaza-strookUpdate

Netanyahu waarschuwt Islamitische Jihad: ‘Stop jullie aanvallen, of jullie krijgen nog meer te incasseren’

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu.Beeld AFP

‘Stop jullie aanvallen, of jullie krijgen nog meer te incasseren’, waarschuwt Israëlisch premier Benjamin Netanyahu de Palestijnse Islamitische Jihad. De alliantie van Palestijnse splintergroeperingen heeft haar raketaanvallen verveelvoudigd sinds het Israëlische leger dinsdag een van haar bevelhebbers doodde. Volgens het ministerie van Volksgezondheid vielen bij de schermutselingen reeds 22 doden aan Palestijnse zijde bij de Israëlische operatie tegen de Islamitische Jihad, die dinsdag van start ging.

, en

Netanyahu heeft de uitspraak aan het begin van een bijeenkomst van zijn veiligheidskabinet gedaan, terwijl de Israëlische troepen hun dodelijke aanvallen tegen de Islamitische Jihad opvoeren. “We zijn vastbesloten te vechten en ons land te beschermen, en als ze denken dat de raketaanvallen ons zullen verzwakken of ons onze vastberadenheid doen verliezen, vergissen ze zich”, heeft de premier volgens een mededeling verklaard.

De Islamitische Jihad heeft twee opties, aldus de premier, “de aanvallen stopzetten of steeds meer klappen incasseren”. Israël is volgens hem niet uit op een escalatie, maar het leger “zal elke aanval beantwoorden met een heftigere aanval”.

Bij Israëlische aanvallen vielen er woensdag minstens twaalf doden in Gaza, dat nieuwe raketaanvallen op Israël uitvoerde. Het aantal Palestijnen dat sinds dinsdag omgekomen is bij Israëlische aanvallen bedraagt nu 22, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Na de dood van Baha Aboe al-Ata, de leider van Islamitische Jihad, laait het conflict tussen Israël en de Palestijnen terug op.Beeld AFP

Uit de laatste balans van het Israëlische leger blijkt dat er al ongeveer 250 raketten afgevuurd werden van Gaza richting Israël, na een gerichte aanslag van het Israëlische leger op Baha Aboe al-Ata, de 42-jarige leider van de gewapende vleugel van de Islamitische Jihad. 

De Israëlische premier Netanyahu noemde Baha Abu al-Ata “de drijvende kracht achter terreur in de Gazastrook”. Daarom is besloten hem uit de weg te ruimen, zei Netayahu. De Israëlische legerleider Aviv Kochavi zei dat al-Ata bezig was het broze bestand van Israël en de islamitische Hamas in de Gazastrook te ondermijnen. Hamas domineert de strook al jaren.

In mei nog bestookte Israël de Gazastrook. Daarbij vielen zeker 25 doden en meer dan 150 gewonden. In Israël vielen tijdens die escalatie van de strijd tussen Israëli’s en Palestijnen vier doden en 125 gewonden. Palestijnen schoten toen honderden projectielen af.