Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Twee Chinezen besmet met ‘ziekte in opmars’: de pest

Peking.Beeld EPA

In China worden twee personen behandeld voor een besmetting met de pest. Het is voor de tweede maal dat de ziekte, die verantwoordelijk was voor een van de dodelijkste epidemieën in de geschiedenis, de kop opsteekt in de regio.

Eerder stierf een Mongools koppel aan de pest. Vermoedelijk liepen ze de besmetting op na het eten van de nier van een marmot, een plaatselijke gewoonte.

Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zijn de twee recente patiënten afkomstig van de provincie Binnen-Mongolië. Ze worden momenteel behandeld in een ziekenhuis in Peking.

Drie soorten pest

De pest, die veroorzaakt wordt door bacteriën en onder meer overgedragen wordt door vlooien en ratten, kan zich ontwikkelen op drie verschillende manieren. De builenpest, waar het Mongoolse koppel aan overleed, veroorzaakt opgezwollen lymfeklieren. Pestsepsis zorgt voor een besmetting van de bloedbaan, terwijl de longpest, waar de twee besmette personen aan lijden, de longen infecteert.

Tijdens de middeleeuwen veroorzaakte de pest een ongezien sterftecijfer in Europa. Meer dan 50 miljoen mensen lieten het leven aan de gevolgen van de ziekte. Sindsdien werden heel veel antibiotica ontwikkeld, maar toch is de pest nooit helemaal verdwenen. Integendeel, recent is er zelfs sprake van een opmars.

Tussen 2010 en 2015 noteerde de Wereldgezondheidsorganisatie 3.248 infecties, met 584 dodelijke slachtoffers. De Wereldgezondheidsorganisatie catalogeert de pest dan ook als een ‘ziekte in opmars’.