Direct naar artikelinhoud
Festivals

Gent Jazz kan niet alle tickets voor Sting terugbetalen

Sting moest zijn concert op Gent Jazz op 8 juli noodgedwongen afzeggen.Beeld AFP

De organisatie van Gent Jazz kan niet alle tickets terugbetalen voor het concert van Sting dat afgelopen zomer op het allerlaatste moment geschrapt werd. Dat ligt volgens het festival aan haar verzekeraar, die er alles aan doet om zo weinig mogelijk uit te betalen en de zaak te vertragen.

en

De Britse frontman van The Police voelde zich op 8 juli zo slecht dat hij zijn concert op Gent Jazz moest afzeggen enkele uren voor hij op het podium verwacht werd. Hoewel het duidelijk om een geval van overmacht ging, beloofde de organisatie alle tickets te zullen terugbetalen.

Ruim 4 maanden later wachten nog zo’n duizend kopers op hun geld. In een bericht laat Gent Jazz nu weten dat wie zijn geld volledig terug wil, nog wat langer zal moeten wachten.

Verzekering

“We hadden een verzekering afgesloten die ons tegen een dergelijk voorval en het inkomstenverlies zou beschermen en we hadden beslist een deel van dat geld aan te wenden om die tickets terug te betalen”, klinkt het. “Sinds de dag van de annulering hebben we aan alle contractuele voorwaarden voldaan. Vier maanden later moeten we vaststellen dat de verzekeringsmaatschappij een juridisch spel speelt om zo weinig mogelijk geld te moeten uitkeren en de uitbetaling van de volledige schadeclaim zo lang mogelijk te kunnen uitstellen.”

De gage van Sting heeft het festival nooit moeten betalen. Die bedroeg echter slechts 25 à 30 procent van de totale kost die dag, verduidelijkt organisator Bertrand Flamang. “De écht grote kost is de hoeveelheid mensen die op dat festival werken. Bovendien hadden we minder inkomsten omdat er die dag minder geconsumeerd is.”

Rechtszaak

Gent Jazz heeft wel al een deel van het bedrag van de verzekeraar gekregen, maar daarmee zal enkel wie een gedeeltelijke terugbetaling wil uitbetaald worden. Dat is zowat 10 procent van al wie een ticket kocht. Ook wie vouchers vroeg als compensatie krijgt die. “Daarna willen we beginnen met de vergoeding van wie een volledige terugbetaling vroeg. Totdat we uiteindelijk iedereen hebben kunnen geven waar hij recht op heeft”, aldus het persbericht.

Hoe lang de festivalgangers nog geduld moeten oefenen, is niet duidelijk. “Als de verzekering niet betaalt, zullen we uiteindelijk een rechtszaak moeten inspannen”, zegt Flamang. “Of het een kwestie van weken of maanden is vooraleer we ons geld zien, kunnen we momenteel niet zeggen.”

Intussen heeft Sting een nieuwe Europese tour aangekondigd. Van een nieuwe stop op Gent Jazz is voorlopig geen sprake. “We zijn in gesprek”, zegt Flamang. “Wij gaan er in elk geval van uit dat we prioritair zijn gelet op de afzegging van vorige zomer.”