Direct naar artikelinhoud
Staking De Lijn

Onderhandelingen De Lijn leveren geen resultaat op: ook morgen nog staking in Vlaams-Brabant

Vandaag staakt de socialistische vakbond bij De Lijn.Beeld Bob Van Mol

Na een mislukte verzoeningspoging bij De Lijn Vlaams-Brabant gisteren besliste de socialistische vakbond ACOD om vandaag een staking in het hele land af te kondigen. De hele dag was er hinder in heel Vlaanderen. Ook vandaag bereikten directie en vakbonden nog geen akkoord. Morgen wordt er voor de tiende dag op rij gestaakt in Vlaams-Brabant. Op verstoring.delijn.be vindt u de laatste stand van zaken. Het nieuws van vandaag kunt u hieronder herlezen.

Live

  1. Einde liveblog

    Wij sluiten deze liveblog hierbij af. Bedankt om het nieuws over De Lijn bij ons te volgen. Voor nieuwe ontwikkelingen kunt u terecht op onze website of in onze app. 

  2. Morgen toch geen staking in heel Vlaanderen

    De chauffeurs bij De Lijn gaan donderdag in heel Vlaanderen opnieuw aan de slag, met uitzondering van Vlaams-Brabant. Daar gaat de staking morgen de tiende dag in. Dat bevestigt Chris Reniers, voorzitster van de socialistische ambtenarenvakbond ACOD. Donderdagvoormiddag is nieuw overleg gepland in Vlaams-Brabant.

    ACOD wil ook in de rest van Vlaanderen acties voeren, maar dan bij het technisch personeel. Buiten Vlaams-Brabant zal grote hinder zoals vandaag dus uitblijven.

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Staking gaat in heel Vlaanderen verder

    De onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden van De Lijn in Vlaams-Brabant hebben voorlopig geen resultaat opgeleverd. Dat wil zeggen dat morgen voor de tiende dag op een rij zal gestaakt worden in de provincie. Het ACOD en het ACLVB hebben aan VTM Nieuws bevestigd dat de stakingsactie morgen in heel Vlaanderen verder gaat.

    Donderdag om 10.30 uur is nieuw overleg gepland.

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Onderhandelingen springen af

    De onderhandelingen tussen de directie en vakbonden bij De Lijn in Vlaams-Brabant hebben geen resultaat opgeleverd. Morgen volgt al een tiende stakingsdag.

  5. 7 op de 10 chauffeurs aan de slag

    Volgens De Lijn is in de namiddag ongeveer 70 procent van de bus- en tramchauffeurs uitgereden. De hinder is nog steeds het grootst op een aantal stadsnetten en aan de kust, maar ook elders is de dienstverlening verstoord.

    In de provincie Antwerpen is ongeveer twee derde van de chauffeurs uitgereden. In Antwerpen stad is de hinder het meest voelbaar: een derde van de bussen en ongeveer de helft van de trams rijdt er. 

    In Limburg is zowat 80 procent van de bussen uitgereden. "Hier en daar kunnen ritten wegvallen maar de hinder is niet geconcentreerd op bepaalde lijnen of in bepaalde gebieden."

    In Oost-Vlaanderen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan de slag gegaan. De meeste hinder is er op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas. Vanaf 19.30 uur rijden alle voertuigen op het Gentse net terug naar de stelplaats en ook het nachtnet zal er verstoord zijn.

    In Vlaams-Brabant is 70 procent uitgereden en de actie is het meest voelbaar in de regio Dilbeek en op de Leuvense stadslijnen.

    Ongeveer twee derde van de chauffeurs in West-Vlaanderen zijn tot slot aan het werk gegaan. Vooral aan de kust is de hinder groot: er rijden weinig bussen en heel weinig kusttrams. Ook het stadsnet van Kortrijk is zwaar getroffen en in Brugge rijdt ongeveer de helft van de bussen. Op de streeklijnen is de situatie iets beter.

  6. Directie en vakbonden in Vlaams-Brabant weer rond de tafel

    Directie en vakbonden bij De Lijn hebben in Leuven de onderhandelingen hervat over het sociaal conflict in Vlaams-Brabant. Of er donderdag voortgestaakt wordt, hangt af van het resultaat van deze gesprekken. 

    De chauffeurs in Vlaams-Brabant protesteren tegen tal van problemen bij De Lijn zoals onregelmatige werkroosters, het vaak niet toekennen van verloven en de slecht werkende personeelsadministratie. Omdat de onderhandelingen onder leiding van een sociaal bemiddelaar dinsdag niets opleverden, riep het ACOD woensdag op tot een staking in heel Vlaanderen.

    Beeld BELGA
  7. Ook vanmiddag hinder

    Ook deze namiddag is er nog grote hinder door de staking bij De Lijn. Na de dienstwissel vanmiddag is opnieuw 1 op de 3 bussen op stal gebleven, waardoor ook de avondspits hinder zal ondervinden.

    Voor een volledig overzicht kan u terecht op de website verstoring.delijn.be.

  8. ‘Reiziger is andermaal slachtoffer’

    De reiziger is andermaal het slachtoffer van de diepe malaise bij De Lijn en van het gebrek aan ambitie en visie van het Vlaams openbaarvervoerbeleid. Terwijl meer en beter openbaar vervoer essentieel is om onze milieu- en mobiliteitsproblemen aan te pakken, verliezen tram en bus in Vlaanderen elke geloofwaardigheid. Dat zegt reizigersorganisatie TreinTramBus in een reactie op de staking van de socialistische vakbond ACOD bij De Lijn, die uitbrak in Vlaams-Brabant maar nu ook in heel Vlaanderen voor hinder zorgt.

    TreinTramBus wil geen standpunt innemen over wie nu de schuldige van de malaise en de staking in Vlaams-Brabant is.

    ‘De reiziger, pendelaar en scholier hebben er geen boodschap aan of nu de directie of de vakbonden met de vinger gewezen moeten worden’, zegt woordvoerder Peter Thoelen. ‘Na de talrijke kwaliteitsproblemen waarmee De Lijn de jongste maanden reeds in het nieuws kwam, is de reiziger opnieuw het slachtoffer van de malaise bij De Lijn. Wilde stakingen, zoals die nu in Vlaams-Brabant reeds een week woeden, zijn nefast voor de geloofwaardigheid van tram en bus.’

  9. Antwerpen, Gent en kustregio het zwaarst getroffen

    Om 10u liet de directie van De Lijn weten dat zowat 70 procent van de chauffeurs aan de slag is gegaan. De hinder is het grootst op een aantal stadsnetten en aan de kust, ook elders is de dienstverlening verstoord, erkent De Lijn. ACV en ACLVB ondersteunen de globale actie in Vlaanderen niet.

    In de stad Antwerpen rijdt ongeveer een derde van de bussen en trams. Over de hele provincie is zowat twee derde van de chauffeurs uitgereden.

    In Limburg is zowat 85 procent van de bussen uitgereden. Het meeste hinder is er op de stadsnetten van Hasselt en Genk.

    In Oost-Vlaanderen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan het werk gegaan. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

    In Gent rijdt tramlijn 1 (Korenmarkt - Flanders Expo) om de 7,5 minuten. Tramlijn 1 (Rabot - Evergem) rijdt om de 15 minuten. Ook buslijn 5 rijdt elke 15 minuten. Tramlijn 4 rijdt om de 25 minuten. Tramlijn 2 en buslijnen 3, en 9 rijden om het half uur. Buslijnen 6, 8, 17, 18, 38 en 39 rijden niet.

    Vanaf 19.30 uur rijden alle voertuigen op het stadsnet Gent terug naar de stelplaats en ook het nachtnet in Gent zal deze avond verstoord zijn.

    In Vlaams-Brabant is woensdag ongeveer 70 procent van de chauffeurs uitgereden. Er is vooral hinder in de regio Dilbeek en op de stadslijnen in Leuven.

    In West-Vlaanderen is ongeveer twee derde van de chauffeurs aan het werk gegaan. De hinder is het grootst aan de kust waar weinig bussen en vrijwel geen trams rijden. Ook het stadsnet in Kortrijk is zwaar getroffen en op het stadsnet in Brugge rijdt ongeveer de helft van de bussen. Op de streeklijnen is de situatie iets beter.

    De Lijn meldt ook hinder bij de Lijnwinkels en de belbuscentrales, waardoor de wachttijden bij de belbuscentrales kunnen oplopen.

  10. Etterbuil barst bij De Lijn: ‘De mensen zijn het kotsbeu’

    Waarom staakt de socialistische vakbond van De Lijn eigenlijk? Personeelstekort, de onregelmatige uurroosters, de onderbemanning op de personeelsadministratie, busritten die afgeschaft worden en reizigers in de kou laten staan... Voor buschauffeurs in Vlaams-Brabant zijn het de redenen waarom ze al sinds 5 november staken. ‘De mensen zijn het kotsbeu’, zegt Rita Coeck (ACOD).

  11. Grootste hinder op stadsnetten en de kust, 70 procent chauffeurs uitgereden

    Door de aangekondigde staking van de socialistische vakbond ACOD bij De Lijn is er woensdagochtend hinder in heel Vlaanderen in het bus- en tramaanbod. Volgens de directie van de openbaarvervoersmaatschappij is om 6.30 uur zowat 70 procent van de chauffeurs aan de slag gegaan. De hinder is het grootst op een aantal stadsnetten en aan de kust, ook elders is de dienstverlening verstoord, erkent De Lijn. ACV en ACLVB ondersteunen de globale actie in Vlaanderen niet.

    In de stad Antwerpen rijdt ongeveer een derde van de bussen en trams. Over de hele provincie is zowat twee derde van de chauffeurs uitgereden.

    In Limburg is zowat 80 procent van de bussen uitgereden.

    In Oost-Vlaanderen is zowat drie vierde van de chauffeurs aan het werk gegaan. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

    In Gent rijdt tramlijn 1 (Korenmarkt - Flanders Expo) om de 7,5 minuten. Tramlijn 1 (Rabot - Evergem) rijdt om de 15 minuten. Tramlijn 4 rijdt om de 25 minuten. Tramlijn 2 en buslijnen 3, 5 en 9 rijden om het half uur. Buslijnen 6, 8, 17, 18, 38 en 39 rijden niet.

    Vanaf 19.30 uur rijden alle voertuigen op het stadsnet Gent terug naar de stelplaats en ook het nachtnet in Gent zal deze avond verstoord zijn.

    In Vlaams-Brabant is woensdagmorgen ongeveer twee derde van de chauffeurs uitgereden. Er is vooral hinder in de regio Dilbeek en op de stadslijnen in Leuven.

    In West-Vlaanderen is ongeveer twee derde van de chauffeurs aan het werk gegaan. De hinder is het grootst aan de kust waar weinig bussen en vrijwel geen trams rijden. Ook het stadsnet in Kortrijk is zwaar getroffen en op het stadsnet in Brugge rijdt ongeveer de helft van de bussen. Op de streeklijnen is de situatie iets beter.

  12. Grootste hinder in steden en aan de kust

    In de ochtendspits lijkt de hinder het grootst te zijn in de steden en aan de kust. Zo zijn in Oost-Vlaanderen Gent, Sint-Niklaas en Aalst het zwaarst getroffen. Omdat in Gent de bussen reeds om 19u30 terugrijden naar hun stelplaats, zal ook 's avonds de hinder groot zijn.

    In West-Vlaanderen rijdt ongeveer twee derde van de bussen. Aan de kust rijdt echter amper een bus uit en ook Kortrijk en Brugge zijn zwaar getroffen.

    In Antwerpen is meer dan de helft van de bussen trams niet uitgereden. 

    In Vlaams-Brabant is ongeveer twee derde van de chauffeurs aan de slag en is de hinder het groot in de regio van Leuven.

    In Limburg lijkt de hinder mee te vallen en zou drie vierde van de chauffeurs aan de slag zijn.

  13. 1 op de 3 chauffeurs De Lijn is vanochtend niet uitgereden

    Door een vakbondsacties is het het bus- en tramverkeer in gans Vlaanderen verstoord. 1 op de 3 chauffeurs is vanochtend niet uitgereden. Vooral de stadsnetten zijn getroffen.

    De staking gaat uit van de socialistische ACOD, de andere vakbonden steunen de werkonderbreking niet. Een deel van de buschauffeurs in Vlaams-Brabant staakt al acht dagen. Met de stakingsactie protesteren de vakbonden tegen tal van problemen bij De Lijn in Vlaams-Brabant, waaronder het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters in de chauffeursplanning, het niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten en de slechte planning voor de controleurs.

    Reizigers krijgen de raad om de verstoringspagina van De Lijn te raadplegen via verstoring.delijn.be.

    Bekijk hier per provincie welke ritten zijn getroffen.

    Overzicht ritten Antwerpen

    Overzicht ritten Oost-Vlaanderen

    Overzicht ritten Vlaams-Brabant

    Overzicht ritten Limburg

    Overzicht ritten West-Vlaanderen