Direct naar artikelinhoud
Defensie

Stuurt België opnieuw F-16’s naar het Midden-Oosten?

Stuurt België opnieuw F-16’s naar het Midden-Oosten?
Beeld BELGA

De uittredende regering overweegt om opnieuw F-16’s naar het Midden-Oosten te sturen. Maar het parlement wil gehoord worden in de beslissing.

In het federaal parlement zijn vanochtend, achter gesloten deuren, de militaire plannen voor 2020 besproken. Zoals verwacht willen de regering en het leger doorgaan met de lopende operaties in onder meer Afghanistan, Mali en de Baltische Staten.

Volgens meerdere bronnen wordt ook een terugkeer naar het Midden-Oosten overwogen. Het idee is om een viertal F-16’s te stationeren op de militaire luchthaven van Azraq in Jordanië. Die deed eerder al dienst als uitvalsbasis voor de Belgische luchtmacht. 

De afgelopen jaren nam België deel aan de internationale luchtoorlog tegen IS. Vanuit Jordanië voerden Belgische F-16's bijna 1.000 missies uit tegen de terreurgroep in Irak en Syrië. Begin 2019 werd de operatie officieel stopgezet.

Trump

In 2020 lijkt alsnog een vervolg in de maak. Vooral op aandringen van de Verenigde Staten. President Donald Trump eist dat Europa verantwoordelijkheid opneemt in het Midden-Oosten. België wil geen grondtroepen inzetten, maar wel gevechtsvliegtuigen.

Het is nog onduidelijk met welke opdracht de Belgische F-16’s zouden afreizen naar Jordanië. Moeten ze opnieuw de strijd aangaan met IS? De vrees leeft dat de terreurgroep aan een wederopstanding werkt. Of gaat het eerder om verkenningswerk? 

De geopolitieke situatie ter plaatse is er alvast niet eenvoudiger op geworden. In Syrië heeft het Westen veel invloed verloren. Door de Turkse invasie hebben de Koerden noodgedwongen hun lot in de handen gelegd van het Assad-regime en Rusland.

Parlement

Een nieuwe zitting komende woensdag moet meer duidelijkheid brengen over de Belgische plannen in het Midden-Oosten. De vergadering vanochtend werd al na een uur afgebroken, voordat de parlementsleden meer toelichting konden vragen.

Opvallend: de zitting woensdag zal wel openbaar zijn, op aandringen van N-VA en Open Vld. Beide partijen vinden dat de uittredende federale regering te weinig democratisch draagvlak heeft om dit soort belangrijke beslissingen alleen te nemen.

“Deze regering is in lopende zaken en heeft geen meerderheid. Het lijkt me dan aangeraden dat het parlement voluit betrokken wordt”, zegt Peter Buysrogge, defensiespecialist van N-VA. “Het parlement moet minstens advies kunnen geven.”

“We willen de democratie laten werken en ervoor zorgen dat de buitenlandse ontplooiing van onze militairen op een juridisch sluitende manier gebeurt”, reageert Tim Vandenput (Open Vld). De juridische dienst van het parlement onderzoekt de zaak.  

Burgerdoden

De luchtoorlog tegen IS is niet onbesproken. Volgens ngo Amnesty International vielen alleen in de strijd om de Syrische stad Raqqa ruim 1.600 burgerdoden bij bombardementen door gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie.

In Nederland heeft onderzoek van NRC Handelsblad onlangs aan het licht gebracht dat het land verantwoordelijk is voor een luchtaanval op een bommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Zeventig burgers lieten het leven. De toenmalige minister van Defensie Jeanine Hennis wist al in 2015 van de burgerdoden, maar gaf foute informatie door aan het Nederlands parlement.