Direct naar artikelinhoud
Bilzen

Hoe Bart Somers Vlaams Belang weer in het verdomhoekje duwt

Bart Somers, die zichzelf minister van Samenleven noemt, haalde in het Vlaams Parlement zwaar uit naar Vlaams Belang.Beeld BELGA

De brandstichting in Bilzen heeft voor gekletter gezorgd in het Vlaams Parlement. Minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) stonden verbaal neus aan neus. Somers trok zo een duidelijke lijn tussen het VB en de nieuwe Vlaamse regering.

“Dat clubje gedraagt zich als een bepaalde fractie in de Reichstag”, brieste Bart Somers. Een verwijzing naar de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij van Adolf Hitler. Het moge duidelijk zijn: de brand in het toekomstig asielcentrum in Bilzen beroert de gemoederen. Zowel in de samenleving, op sociale media, als in het Vlaams Parlement. Tijdens het vragenuurtje kwam het daar tot een verbale oorlog. De debatten begonnen nochtans vrij sereen. Alle partijen veroordeelden er het “radicaal geweld”, zoals Open Vld’er Tom Ongena de gebeurtenissen in de Limburgse gemeente noemde.

Toen Filip Dewinter van Vlaams Belang het woord nam, veranderde de toon. “Ik sluit mij aan bij de veroordeling van de brandstichting, maar ik ben hier niet om mee te huilen met de wolven in het bos”, zei Dewinter. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de brandstichting sommigen wel heel goed uitkomt. Niet het minst minister Somers, die gisteren nog eens misbruik heeft gemaakt van deze brandstichting om ieder democratisch, vreedzaam protest tegen asielcentra monddood te maken.” Dewinter verwees daar naar Somers’ optreden in Terzake, waar die de brandstichting bestempelde als politieke terreur.

Nazi’s

Het werd een old school Vlaams Blok-tussenkomst van Dewinter, die ontaardde in een ziedend verbaal gevecht. Somers vergeleek het VB zelfs met Adolf Hitlers NSDAP. Dewinter sloeg meteen terug. “Deze coalitie van verliezers komt nu aan een groot deel van de bevolking zeggen: jullie zijn nazi’s. Mijn vader is in de oorlog weggevoerd om verplicht te worden tewerkgesteld in de Messerschmitt-fabriek in Duitsland. Dat is de realiteit.”

“Ons samenlevingsmodel wordt bedreigd door mensen zoals u, die hun hele politieke leven niets anders hebben gedaan dan haat gezaaid, angst vergroot en mensen tegen elkaar opgezet”, kaatste Somers terug. “Als u zich afvraagt waarom wij met uw partij niet willen samenwerken, heeft u net zelf het antwoord gegeven.”

Het Vlaams Parlement – soms smalend een veredelde gemeenteraad genoemd – werd zo de arena van een verbale oorlog waarin beide partijen zich geen grammetje inhielden. En toch was die confrontatie meer dan alleen maar woordelijk gebakkelei. “Somers heeft een taal en benadering gevonden om de afscheiding te maken tussen het Vlaams Belang en de regering-Jambon, die toch onder invloed leek te staan van het VB”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent). “Tijdens de formatie stond de N-VA op een bepaald moment erg dicht bij het Belang. Het lijkt er ook op dat die partij een invloed had op de inhoud van het regeerakkoord. Somers heeft nu een heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen die twee.”

Gemeenschappelijke vijand

Bart Somers trok woensdag een lijn in het zand én geeft de regering-Jambon meteen een eigen accentje mee. Nochtans dachten waarnemers dat dat weleens omgekeerd kon zijn. De Mechelse ex-burgemeester staat bekend om zijn progressief-liberaal samenlevingsbeeld. Dat leek wat te botsen met het verhaal dat de regering-Jambon zou schrijven. Somers werd minister van Inburgering en Gelijke Kansen, maar doopte die functie meteen om naar minister van Samenleven. Bij de eerste grote kans die hij daartoe krijgt, toont de Mechelaar dat hij dat in deze centrumrechtse regering niet van uitgangspunt is veranderd. Daar kreeg hij, woensdag althans, overigens ook N-VA in mee.

“Somers heeft in het Vlaams Belang een gemeenschappelijke vijand gevonden. Dat is een klassiek patroon na zulke schokkende gebeurtenissen”, stelt Devos. “Maar daar mag het niet bij blijven. Genoeg mensen delen de angst voor bijvoorbeeld een asielcentrum in hun buurt. De komende maanden zullen er nog veel zulke discussies worden gevoerd. De lijntjes met die mensen moeten open blijven.”