Direct naar artikelinhoud
Brexit

Nigel Farage wijst ultiem kiespact met Conservatieven van Boris Johnson van de hand

Brexit Party-leider Nigel Farage.Beeld EPA

Nigel Farage, de leider van de Britse Brexit Party, heeft een ultiem aanbod van de Conservatieve partij om een verkiezingspact te sluiten, afgewezen. Dat schrijft The Daily Telegraph en Farage bevestigt het vanmorgen. Onder de voorwaarden van de deal zou de pro-brexitpartij van Farage slechts in 40 kiesdistricten opkomen bij de verkiezingen, ten voordele van de Conservatieven.

De 40 districten in kwestie behoren vandaag allemaal tot Labour, en de Conservatieven zouden er enkel opkomen met “papieren kandidaten” die geen campagne zouden voeren. In ruil zouden alle andere Brexit Party-kandidaten zich terugtrekken ten voordele van de Conservatieve kandidaat. 

In het Britse kiessysteem worden de 650 parlementsleden verkozen per district. Wie in zijn kiesgebied de meeste stemmen haalt, wint de zetel. Daardoor bestaat het risico dat pro-brexitstemmen bij meerdere kandidaten verdeeld worden ten voordele van de anti-brexitkandidaat, of omgekeerd. 

‘Johnson ter verantwoording roepen’

Eerder deze week had Farage wel al zelf beslist dat de Brexit Party zijn kandidaten zal terugtrekken in de 317 districten die de Conservatieve partij de vorige keer won om op die manier de pro-brexitstem niet te verdelen.

In de overige districten wil Farage nog altijd zelf met eigen kandidaten komen, bevestigde hij vanmorgen ondanks de zware druk van pro-brexiteers de laatste dagen. “We geven de Conservatieven vrije baan in hun districten, maar we moeten ook Boris Johnson ter verantwoording roepen. De Conservatieven willen een conservatieve meerderheid, geen brexit-meerderheid. Wij wilden wel een akkoord met hen, maar zij niet met ons.” 

Eigen kandidaat in 300 districten

Farage zag het met name niet zien zitten dat de Conservatieven hun kandidaat wel nog op het stembiljet zouden houden, waardoor het risico op stemverdeling nog altijd bestond. Wilden de Conservatieven een deal, dan moesten ze hun kandidaat volledig terugtrekken. "Op die basis hadden we een deal kunnen sluiten, maar de prioriteit voor de Conservatieven was dat de Brexit Party geen zetels zou halen. Dus nu gaan we de strijd aangaan in 300 districten.”

De kandidaturen voor de Britse verkiezingen moeten straks om 16 uur Britse tijd binnen zijn.

In 60 kiesdistricten hebben drie anti-brexitpartijen, de Liberal Democrats, de Green Party en het Welshe Plaid Cymru, wel een ‘Remain’-pact gesloten, waarbij twee partijen hun kandidaat terugtrekken ten voordele van de derde partij: in 43 districten komt enkel een LibDem-kandidaat op, in 10 een Green Party-kandidaat en in 7 een Plaid Cymru-kandidaat.