Jambon: 'Alternatieve begroting cultuur kan bekeken worden'

Minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zijn beleidsnota cultuur en de veelbesproken besparingen toegelicht. 'Ik ben bereid om in debat te gaan over een alternatieve begroting', zei hij in de commissie.

mg

'De doelstellingen moeten gehaald worden, maar als men een betere opdeling kan vinden ben ik bereid om in debat te gaan over een alternatief budget', zegt Jambon. Hij reageert daarmee op het protest van de cultuursector op de besparingen.

Schorsing

De zitting werd even geschorst, om te beslissen of er een debat zou volgen op de toelichting van de beleidsnota. Uiteindelijk werd beslist dat er na de toelichting twee minuten tijd wordt uitgetrokken per fractie om te reageren.

Besparingen

'Cultuur is één van de domeinen waarmee we nationaal en internationaal kunnen stralen', zegt Jambon. 'Jammer genoeg is de budgettaire context moeilijk, ik zou de subsidies liever verhogen, maar de bomen groeien niet tot in de hemel', aldus Jambon.

Hij legt uit dat de Vlaamse regering de begroting opnieuw in evenwicht wil brengen. 'Er zijn heel wat maatschappelijke noden, bijvoorbeeld bij onderwijs, zorg, onderzoek en ontwikkeling. We gaan het geld inzetten in sectoren waar het broodnodig is', zegt Jambon. 'Ik zie niet in waarom de cultuursector niet solidair zou moeten zijn.'

Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering bespaart in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Voor hen wordt de besparing tot 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken dan weer fors: met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro in 2020. 'Om de grote erkende kunstinstellingen niet te hard te raken, besparen we extra op de projectsubsidies', zegt Jambon. 'Dit gaat om toe te kennen projecten, we nemen niemand iets af.'

'Wie echt excelleert, zal nog steeds ondersteund worden en alle doorgroeikansen krijgen', zegt hij. 'De erkende instellingen moeten jonge kunstenaars ook begeleiden.' Jambon zegt niet doof te zijn voor de verzuchtingen van de cultuursector. 'Als er opnieuw budgettaire ruimte komt zal ik die prioritair toewijzen aan projectsubsidies.'

Protest

Enkele honderden mensen uit de Vlaamse cultuursector hebben donderdagochtend aan het Vlaams Parlement actie gevoerd tegen de besparingen in de cultuursector. Een delegatie van de actievoerders, onder wie acteurs Maaike Cafmeyer, Tom Van Dyck en Kevin Janssens, woont de commissiezitting bij waar minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon de besparingen toelicht.

Het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent blijft donderdag gesloten. De personeelsleden zijn wel aan het werk, maar bezoekers kunnen er niet in. De actie van het museum komt er uit protest tegen de besparingen in de cultuursector. 'Kunstenaars waarop we vandaag besparen kunnen we morgen niet tonen', vindt het SMAK. Dinsdagavond zakten meer dan tweeduizend cultuurliefhebbers en sympathisanten af naar de Brusselse Beursschouwburg.