Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump blijft inzage belastingpapieren weigeren en stapt naar het Hooggerechtshof

Donald Trump weigert inzicht te geven in zijn financiën.Beeld Getty

De Amerikaanse president Donald Trump stapt naar het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het Huis van Afgevaardigden inzage krijgt in zijn financiën. Woensdag leed de president opnieuw een nederlaag bij het lagere Hof van Beroep in Washington, waar een verzoek om de zaak te seponeren werd afgewezen.

Vorige maand hield het Hof van Beroep al een uitspraak van een lagere rechtbank in stand. Daarin wordt het Huis van Afgevaardigden, dat de financiële gegevens wil inzien, in het gelijk gesteld. 

Trumps advocaat Jay Sekulow zei dat hij de uitspraak gaat aanvechten bij het Hooggerechtshof.

Het door de Democraten geleide Huis van Afgevaardigden heeft eerder dit jaar Trumps accountantskantoor Mazars LLP een dagvaarding gestuurd. Daarin wordt gevraagd naar de financiële gegevens van de president van de afgelopen acht jaar. Die zijn volgens het Huis nodig om te bepalen of de president zich aan de wet heeft gehouden en of de regels moeten worden aangescherpt.

Trump vond de dagvaarding onrechtmatig, maar daar ging het Hof van Beroep niet in mee. Volgens de president is er geen gegronde reden voor de inzage in zijn financiële handel en wandel. Democraten zouden volgens Trump op zoek zijn naar een politiek instrument om tegen hem te gebruiken in het onderzoek naar een afzettingsprocedure en in de aanloop naar de verkiezingen van 2020.