Direct naar artikelinhoud
Drugsbeleid

Walter Damen gaat cannabis verdedigen: ‘We moeten de plant uit de juridische schemerzone halen’

Topadvocaat Walter Damen.Beeld BELGA

Advocaat Walter Damen gaat pleiten voor de cannabisplant. Niet in een rechtszaal, maar in universiteitsaula’s en later mogelijk in cultuurcentra. ‘Het zal zeker geen pleidooi zijn voor drugs.’

Een pleidooi voor cannabis, waarom? 

“Ik ben door onderzoekers van de UGent gevraagd om een tekst te schrijven ter verdediging van de cannabisplant. In deze maatschappij wordt de plant van allerlei zaken beschuldigd, dus kan ze best eens worden verdedigd. Het wordt eigenlijk een theatermonoloog, die is opgevat als een pleidooi. Het publiek zal uiteindelijk een keuze moeten maken op welke manier ze met de plant willen omgaan. Bijvoorbeeld of ze gedecriminaliseerd moet worden. Het past ook in de opvatting van de UGent: ‘Durf denken’.”   

Wat denkt u daar zelf over?

“We zitten met een heel diffuus beleid rond cannabis, omdat het roken ervan nog wel strafbaar is maar niet meer wordt vervolgd. Wat er wel en niet mag, is dus heel onduidelijk. Het is toegelaten om thuis twee of drie plantjes te hebben, maar uiteindelijk is cannabis nog niet gedecriminaliseerd. Dat geeft verwarring.  

“Het zal zeker geen pleidooi zijn voor drugs. Ik wil een overzicht geven, met pro’s en contra’s zonder blind te zijn voor de gevaren. Mijn mening is dat cannabis veel medicinale voordelen biedt. Maar momenteel blijft alles in een criminele context hangen. Als er dan toch een gedoogbeleid is, denk ik dat we erover moeten nadenken, of we de verkoop van cannabis niet beter kunnen overlaten aan de overheid. En dan moeten we ook de omstandigheden bepalen waarin dat kan. Dus ik wil wel op de nuances wijzen.” 

Hoe moet de overheid de cannabisverkoop dan aanpakken? 

“Ik denk dat het alleszins beter is om de plant uit die juridische schemerzone te halen. Als de overheid de verkoop regelt, kan ze tenminste bijhouden hoeveel iemand rookt. Misschien kunnen gebruikers dan ook onder dokterstoezicht worden geplaatst. 

“Ik hoop ook dat de universiteit hier inzichten over kan leveren, zodat we er beter mee kunnen omgaan. Het is ook de bedoeling dat de studenten na het pleidooi er een paper over gaan schrijven, om zelf tot conclusies te komen. Mijn taak is vooral om de problematiek uiteen te zetten. Maar ik sta alleszins meer open voor de discussie dan vroeger. Door teksten te lezen heb ik mij mening ook bijgesteld. Al neemt dat niet weg dat ik vind dat kinderen ervan moeten wegblijven.”  

Heeft u zelf ooit cannabis gebruikt? 

“Nee. Mensen geloven dat vaak niet. Maar ik heb er een heilige schrik van. Ik ken er ook genoeg die rare dingen zijn gaan doen nadat ze het hadden gerookt. Sowieso heeft cannabis een impact op je hersenen en ik ben bang van alles wat daar een invloed op heeft.” 

Dus u heeft zelf gezien dat het ook schade berokkent? 

“Jazeker, maar het probleem ligt volgens mij wel bij het huidige systeem. Wat je nu namelijk ook ziet, is dat het gehalte van de werkzame stof THC vaak erg hoog ligt, juist omdat criminelen de plant telen. Het gaat erom dat we meer moeten gaan nadenken en met die plant aan de slag moeten gaan. Al heb ik zelf ook nog niet alle antwoorden daarvoor.”