Politie Hongkong dreigt met scherp te schieten, grote brand aan campus universiteit

Manifestanten bij de brand in de Polytechnische Universiteit in Hongkong. © Belga

De politie in Hongkong heeft in de nacht van zondag op maandag gewaarschuwd dat ze ‘echte kogels’ zal inzetten wanneer de demonstranten ‘dodelijke wapens’ gebruiken. Na nieuwe betogingen is een grote brand uitgebroken aan een universiteitscampus in de stad.

Het is het voor het eerst sinds de uitbraak van het protest, bijna zes maanden geleden, dat de politie met dergelijk geweld dreigt.

De waarschuwing van de politie komt er nadat een agent zondag een pijl in het been had gekregen bij de rellen nabij de Polytechnische Universiteit, die bezet wordt door de tegenstanders van de regering. Volgens de politie werden voorts ook katapulten en molotovcocktails gebruikt door de demonstranten.

De politie schuwde de grove middelen niet en zette het waterkanon in. Agenten vuurden rubberen kogels af en gebruikten traangas om de menigte uiteen te drijven.

‘Als zij deze gevaarlijke acties blijven voortzetten, dan zullen we niet anders kunnen dan overgaan tot minimaal geweld, inclusief het gebruik van echte kogels’, zegt Louis Lau, de woordvoerder van de politie, in een video die via Facebook werd verspreid.

De voormalige Britse kolonie kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat, en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De demonstranten protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

Grote brand aan door betogers bezette universiteit

Aan de ingang van de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong, die momenteel door honderden manifestanten wordt bezet, is een grote brand uitgebroken. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

De campus van de universiteit werd de voorbije uren door de tegenstanders van de regering gebruikt als voornaamste uitvalsbasis. De politie belegert de universiteit sinds zondagavond en riep de zone uit tot relgebied.

Partner Content