Anuna De Wever geraakt niet op tijd in Madrid voor klimaattop

© Belga

De Belgische activisten van Youth for Climate, Anuna De Wever, haar oudere zus Josefien Hoerée en Adélaïde Charlier, geraken niet tijdig in Madrid om deel te nemen aan de COP25, de klimaattop.

mg

In de Spaanse hoofdstad gaat begin december de 25ste VN-klimaatconferentie van start. De klimaatactivisten bevinden zich momenteel in het Amazonewoud. Ze zeilden naar Brazilië, omdat de klimaattop normaal gezien eerst in Chili zou plaatsvinden, maar vanwege de sociale spanningen en protesten in het Zuid-Amerikaanse land annuleerde Chili de top.

'Anuna, Josefien en ik zullen COP25 niet bijwonen', kondigt Charlier aan in een persbericht. 'We geraken er alleen als we het vliegtuig nemen, maar dat is geen optie in het kader van dit project. Een delegatie van YFC Belgium reist af naar de COP. Ze zullen de verantwoordelijkheid van onze politici en hun gebrek aan ambitie aan de kaak stellen.'De Belgische jongeren hopen met de andere klimaatactivisten van Sail to the Cop naar Martinique te varen om 'een teleconferentie te organiseren tijdens de twee weken van de COP'. 'We kunnen de delegatie steunen en online coördineren zonder het vliegtuig te nemen', klinkt het. 'Het was een moeilijke beslissing', geven ze wel toe. Eerder deden ze nog een oproep om een snel zeilschip te vinden om hen van Brazilië naar Spanje te brengen.Ze wijzen er verder nog op dat het feit dat Madrid de organisatie van de klimaattop overgenomen heeft 'goed nieuws is voor onze kimaatministers'. 'Ze kunnen nu makkelijk de trein nemen en zo bijdragen aan de oplossing en niet aan het probleem.'

De activisten bezochten vijf dagen het Amazonewoud. Ze ontmoetten er lokale chefs van het woud, klimaatactivisten van Extinction Rebellion en wetenschappers. 'Samen hebben we de afgelopen dagen een alliantie gesloten om samen te vechten voor het Amazonewoud, de long van onze planeet, en de lokale bevolking te beschermen', laten ze weten.

Greta Thunberg

'Het blijkt dat ik de halve wereld ben rondgereisd, in de verkeerde richting', schreef de zestienjarige Greta Thunberg op Twitter, toen bleek dat de klimaattop zou verhuizen naar Madrid. Ze deed een oproep om transport te vinden, en dat lukte. Thunberg kreeg een plek aangeboden op een catamaran, ze zal de Atlantische Oceaan oversteken met de Australische Youtubers Riley Whitelum en Elayna Carausu en de Engelse schipper Nikki Henderson. Ze documenteren hun reis rond de wereld om de aandacht te vestigen op het belang van de oceaan. In augustus zeilde Thunberg vanuit Europa naar de Verenigde Staten om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen.