Levenslang voor Canadees die Belgische vermoordde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een 27-jarige Canadees is gisteren veroordeeld tot levenslang voor de moord en verkrachting van de Belgische toeriste Amélie Sakkalis. Dat meldt de Vancouver Sun. De feiten deden zich in de zomer van 2018 voor in British Columbia. De man, Sean McKenzie, had de feiten bekend. Vanaf 2042 kan hij een voorwaardelijke vrijlating vragen, maar omdat er geen motief was voor de moord zal hij waarschijnlijk langer in de cel zitten. Tijdens de feiten zou Sakkalis herhaaldelijk gevraagd hebben waarom McKenzie haar aanviel. Daarop antwoordde hij enkel "daarom". Het lichaam van Sakkalis (28), uit Doornik afkomstig, werd op 22 augustus 2018 gevonden ten noorden van Boston Bar, in de westelijke Canadese provincie British Columbia. De jonge vrouw was bezig aan een rondreis in Canada. Ze werd vermoord door McKenzie toen ze aan het liften was van Penticton naar Vancouver.

In de rechtbank weigerde de man, Sean McKenzie, gisteren het woord te richten aan de zes familieleden van Sakkalis die naar de Canadese stad New Westminster waren afgereisd. "Het is niet dat ik niet wil, maar ik vind dat mijn advocaat dit redelijk goed gedaan heeft", zei McKenzie aan rechter Martha Devlin. "Het is moeilijk om deze woorden gezegd te krijgen." De rechter noemde zijn daden "sadistisch, roofzuchtig en uitzonderlijk brutaal".

Ook zijn advocaat vroeg hem herhaaldelijk naar zijn motief, maar hij kreeg evenmin opheldering.

De dag voor haar lichaam werd aangetroffen, had Sakkalis nog een bericht gepost op de Franstalige Facebookgroep Guide du Croutard, waarin ze zei dat ze een lift zocht naar Vancouver. Op de dag van haar overlijden postte ze nog een berichtje in dezelfde groep. Ze meldde toen dat ze op zoek was naar een slaapplaats omdat alle hostels in Vancouver volzet waren.

McKenzie werd opgepakt en op 16 september 2018 in beschuldiging gesteld wegens moord. De man had een blanco strafblad.

bron: Belga