Campagne tegen kindermisbruik schokt ook slachtoffers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een vereniging van incest- en misbruikslachtoffers dient een klacht in bij de reclamewaakhond JEP tegen de schokcampagne van Child Focus rond kindermisbruik. Dat melden Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. De campagne is bewust shockerend, om naast het brede publiek vooral politici wakker te schudden. De campagne valt echter niet in goede aarde bij verschillende slachtoffers. IMLandelijk, een vereniging voor incest- en misbruikslachtoffers, wil via de JEP de campagne laten stopzetten. "Er zijn meerdere redenen waarom we zo fel reageren", zegt de woordvoerder. "Ten eerste omdat we van heel wat slachtoffers geschokte, getraumatiseerde reacties binnenkrijgen. Bij veel van deze mensen komen de beelden bijzonder hard binnen, net omdat ze iets gelijkaardigs hebben meegemaakt."

Daarnaast vindt de vereniging het niet kunnen dat zulke pornografische beelden zo gemakkelijk toegankelijk zijn, ook voor minderjarigen. De slachtoffervereniging stoort zich ten slotte aan de beelden, "omdat het altijd opletten is dat je daarmee de misbruikers zelf niet 'triggert', de daders niet datgene geeft waar zij naar op zoek zijn". De slachtoffervereniging beklemtoont nog haar waardering voor Child Focus, "en er zijn wel degelijk straffe campagnes nodig tegen kindermisbruik. Maar hier zit de toon totaal verkeerd".

Child Focus begrijpt de reacties. "We zijn zelf ook al gecontacteerd geweest door slachtoffers, voor wie de beelden erg shockerend overkwamen. We begrijpen dat. We zijn vragende partij om met deze mensen hierover in gesprek te gaan, zodat we onze bedoelingen goed kunnen uitleggen", aldus directeur Heidi De Pauw. Wel is er een groep slachtoffers die vragende partij was voor een harde campagne om de beleidsmensen wakker te schudden, aldus nog De Pauw.

bron: Belga