Direct naar artikelinhoud
Besparingen

Een ‘week van vuurwerk’: middenveld komt met acties tegen besparingen

De cultuursector demonstreert tegen de geplande besparingen van de regering-Jambon. Straks sluit ook het bredere middenveld zich daarbij aan.Beeld Photo News

Met een open brief ondertekend door meer dan 100 organisaties trekt het middenveld ten strijde tegen de besparingen van de Vlaamse regering. Begin december volgt een actieweek en een grote manifestatie aan het Martelarenplein. ‘Dit is een kaalslag’, klinkt het.

en

De Vlaamse regering wil gemiddeld 6 procent knippen in een globale pot van 3 miljard euro aan subsidies. De cultuursector staat op zijn achterste poten, en nu sluit het bredere middenveld zich aan bij het protest. In een open brief in De Morgen roepen meer dan 100 middenveldorganisaties de eerste week van december uit tot protestweek tegen de Vlaamse regering. 

“Als de regering echt wil investeren in een warm Vlaanderen, dan schroeft ze haar desastreuze plannen voor het middenveld, de openbare dienstverlening en de cultuursector terug”, klinkt het in de brief ondertekend door 118 organisaties.  Daarbij onder meer klassieke middenveldorganisaties als Beweging.net, vakbonden en mutualiteiten, maar ook jeugdbewegingen als Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen, net als het Minderhedenforum, Çavaria of Hart Boven Hard.

Lees ook

De open brief, ondertekend door 118 organisaties:‘Als de regering een warm Vlaanderen wil, dan schroeft ze haar desastreuze plannen terug’

Heel wat middenveldorganisaties vrezen de gevolgen op het terrein, en niet enkel in cultuur. Een overzicht van de verschillende sectoren.

De ‘week van het vuurwerk’, zoals de actieweek heet, zal haar hoogtepunt kennen op 5 december. Het personeel van de VRT kondigde die dag al een manifestatie op het Martelarenplein, waar minister-president Jan Jambon (N-VA) kantoor houdt. Nu zal ook de cultuursector en het brede middenveld zich bij die actie aansluiten. 

Heel wat ministers houden nog overleg over waar er juist bespaard moet worden, anderen verschaften al wat meer duidelijkheid. Bij de cultuursector worden vooral de projectsubsidies, voor startende kunstenaars en tijdelijke samenwerkingsverbanden, beknot.

Kaalslag

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) van zijn kant bespaart 3 procent op de subsidies voor jeugdbewegingen en andere organisaties op het terrein. Overkoepelende organisaties, zoals de Ambrassade en de Vlaamse Jeugdraad, moeten wél de volle 6 procent besparen. “Dat komt aan”, zegt Alexandra Smarandescu van de Vlaamse jeugdraad. “Begin van vorige legislatuur moesten we al  20 procent inleveren.” Dalle zelf beklemtoont dat hij 1 miljoen euro extra heeft kunnen vrijmaken om de organisaties op het terrein toch enigszins te sparen. 

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) deed ook al zijn plannen over armoedebeleid uit de doeken. Zo ontspringen organisaties als Netwerk tegen Armoede de dans. SAM vzw, een kenniscentrum dat ondersteuning biedt aan bijvoorbeeld straathoekwerkers en armoedeorganisaties, in één klap 1 miljoen euro te besparen vanaf 1 januari 2020. 13 van de 48 medewerkers dreigen op straat te belanden. Een lichtpunt: minister voor Samenleven Bart Somers (Open Vld) wil de structurele subsidies voor gelijkekansenorganisaties op peil houden.

Binnen de sector wordt erg ongerust gereageerd. Ook al worden sommige organisaties op het terrein gespaard, hun werking komt nog steeds onder druk te staan omdat ze minder ondersteuning krijgen, klinkt het. “Het is net in die koepels dat het meeste knowhow en politieke bewustzijn zit”, zegt Sarah Scheepers van vrouwenbeweging Ella en een van de initiatiefneemster van de open brief. “Voor ons blijft dit een kaalslag.”

“We besparen niet voor ons plezier”, reageert Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “We investeren in onderwijs en de zorg. Maar als je wil dat rekening op het einde van de legislatuur nog klopt, moet je ergens beknibbelen. En dan moeten er keuzes gemaakt worden.”