Direct naar artikelinhoud
LevenseindeUpdate

Open Vld snijdt nieuwe ethische discussie aan: ‘Laat euthanasie toe bij mensen met dementie’

Open Vld snijdt nieuwe ethische discussie aan: ‘Laat euthanasie toe bij mensen met dementie’
Beeld Thinkstock

Terwijl het debat over de uitbreiding van abortus nog volop woedt, snijdt Open Vld al een ‘nieuwe’ ethische discussie aan. De partij dient in de Kamer een wetsvoorstel in om euthanasie bij wilsonbekwamen mogelijk te maken.

en

Vandaag is euthanasie alleen mogelijk bij mensen die op dat moment nog bij hun volle verstand zijn. Als ze vooraf een wilsverklaring hebben opgesteld, dan kan het ook als ze zich in een onomkeerbare coma bevinden. “Maar wie zo’n wilsverklaring heeft opgesteld en nadien dement wordt, heeft vandaag geen recht meer op euthanasie”, aldus Open Vld-Kamerlid Robby De Caluwé. “Dat leidt tot schrijnende situaties.” 

Zijn partij dient daarom een wetsvoorstel in om de wilsverklaring ook te laten gelden voor mensen die nadien wilsonbekwaam worden, bijvoorbeeld door dementie, hersenbloedingen of -tumoren of Parkinson. Professor Palliatieve Geneeskunde Wim Distelmans (VUB) pleit daar al lang voor. De petitie die hij vorig jaar opstartte, is intussen al meer dan 65.000 keer ondertekend. “De meeste mensen beseffen niet dat de huidige wilsverklaring een lege doos is. Uit bevolkingsonderzoek blijkt bovendien dat meer dan 80 procent van de Belgen voorstander is van zo’n uitbreiding naar dementerenden”, zegt Distelmans. “Tegen 2035 komen er de helft meer mensen met dementie bij. Ik zie echt niet in waarop we nog zouden moeten wachten.”

Naast kopstukken van Open Vld, ondertekenden ook politici van sp.a, Groen en PVDA zijn petitie al. Nu er geen volwaardige regering meer is, zien de liberalen hun kans om dit voorstel er zonder CD&V via een wisselmeerderheid door te duwen. Binnenkort zal een wilsverklaring voor euthanasie trouwens ook onbeperkt geldig blijven in de tijd. Nu moet die nog om de vijf jaar bevestigd worden. Het voorstel kreeg al groen licht in de commissie Volksgezondheid, en moet alleen nog goedgekeurd worden in de plenaire.

Sp.a opgetogen

Sp.a pleit er naar eigen zeggen al meer dan een legislatuur voor om euthanasie toe te laten bij dementerenden. “Ons voorstel”, legt Kamerlid Karin Jiroflée uit, “bestaat erin dat euthanasie ook zou moeten kunnen bij vergevorderde dementie. Daarvoor moet de wilsverklaring dus ook gelden bij dementie en niet alleen bij een onomkeerbare coma.”

In de voorbije legislatuur heeft de meerderheid, “ook Open Vld”, de boot altijd afgehouden, zegt Jiroflée. “Ik ben bijzonder opgetogen dat ze zich vandaag voorstander tonen. De vraag in de samenleving is immers groot. Mensen zijn werkelijk ongerust over een mensonwaardig levenseinde en willen de controle daarover in eigen handen hebben.”