Direct naar artikelinhoud
Rusland

Wanhopige directeur van Europa’s grootste dierenpark op de Krim wil dertig beren afschieten

Oleg Zoebkov in zijn leeuwensafaripark op de Krim.Beeld Yuri Kozyrev/ Noor

De eigenaar van het grootste Europese dierenpark, dat zich op de Krim bevindt, dreigt ermee dertig beren af te schieten als niemand ze van hem overneemt. Autoriteiten willen zijn wildpark sluiten, onder meer omdat hij niet voldoet aan de ‘absurde’ veterinaire regels.

Safariparkeigenaar Oleg Zoebkov zag het helemaal voor zich toen Rusland de Krim veroverde op Oekraïne: hij zou een berenpark openen op het schiereiland dat ‘herenigd’ was met moederbeer Rusland. Maar vijf jaar later is Zoebkov zo gedesillusioneerd in de nieuwe machthebbers, dat hij op het punt staat zijn dertig beren allemaal af te schieten.

“Als iemand deze beren wil hebben, dan kan dat”, zegt Zoebkov in een video op YouTube. “Zo niet, dan moet ik beslissen over het afschieten van dertig beren.”

Zoebkov zegt dat hij moet bezuinigen vanwege de dreigende sluiting van zijn parken door de autoriteiten. Zijn twee dierenparken op de Krim, Taigan Leeuwenpark en Skazka (‘Sprookje’), staan bekend om de grootste collectie leeuwen (70) en tijgers (50) van Europa. Vorige week voerde Zoebkov al tientallen Vietnamese varkens aan leeuwen en tijgers om de voederkosten te drukken.

De veterinaire dienst van de Krim wil het leeuwenpark sluiten wegens overtredingen van veterinaire regels. Zo zouden niet alle leeuwen voldoende gevaccineerd zijn. Ook bekritiseren de autoriteiten Zoebkov vanwege een incident vorig jaar, waarbij een vrouw in haar arm gebeten werd door een leeuw – bezoekers kunnen onder begeleiding van Zoebkov door een weide met zeventig loslopende leeuwen wandelen. 

Een rechter besluit op 3 december over de sluiting.

Absurde eisen

Zoebkov vreest dat hij de strijd zal verliezen. Hij zegt het mikpunt te zijn van een campagne door de bestuurders van de Krim, die invloed hebben op beslissingen in de rechtbank. De veterinaire dienst zou hem achtervolgen met absurde eisen waaraan niet te voldoen is, aldus Zoebkov. “Met de komst van de Russische autoriteiten op de Krim worden al mijn projecten gedwarsboomd.”

In 2014 was de zakenman nog een van de markantste aanhangers van de annexatie. Op de Russische staats-tv zei hij dat zijn ‘vechtende leeuwen’ de orde zouden handhaven tijdens een controversieel referendum over aansluiting van de Krim bij Rusland. Een tijger die geboren werd op de dag van het referendum noemde hij Referendum. Met verzamelde circusberen wilde hij een berenpark openen bij Sebastopol, de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.

Een oud-burgemeester uit de provincie Ingoesjetië heeft op sociale media aangegeven de beren te willen redden. Eerder redde hij drie beren die hem te koop werden aangeboden in een snelwegberm bij de stad Orenburg. Een afspraak over de beren op de Krim is er nog niet.

Zoebkovs laatste hoop om de dierenparken open te houden is gevestigd op de Russische president Poetin. Hij hoopt dat Poetin, van wie hij een groot portret in zijn kantoor heeft hangen, de lokale autoriteiten op de vingers tikt. Daarmee lijkt Zoebkov goed ingeburgerd te zijn in Rusland: Russen die een probleem hebben met lokale autoriteiten wenden zich altijd tot de president.