Videospeler inladen...

Prins Andrew legt publieke functies neer: "Vermijden dat koningin Elizabeth mee schade lijdt"

De Britse prins Andrew stopt voorlopig met zijn openbare koninklijke activiteiten. Directe aanleiding is het volgens velen tenenkrullende interview van vorig weekend waarin hij het had over zijn banden met de omstreden miljardair Jeffrey Epstein en over de beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres. "De hele zaak dreigt steeds meer af te stralen op koningin Elizabeth en kroonprins Charles", zegt Flip Feyten, expert royalty bij VRT NWS. "En dat moet absoluut vermeden worden."

analyse
Flip Feyten
Expert royalty bij VRT NWS | klik hier voor meer van Flip Feyten.

De Britse prins Andrew (59), de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth, maakte gisteravond bekend dat hij voorlopig stopt met al zijn publieke koninklijke activiteiten. Hij ligt al een hele tijd onder vuur vanwege zijn banden met de omstreden, van seksueel misbruik beschuldigde Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. Bovendien wordt hij zelf ook beschuldigd van misbruik door Virginia Giuffre, een Amerikaanse vrouw die zegt dat ze op haar 17e enkele keren gedwongen werd om seks te hebben met de prins.

Epstein stierf afgelopen zomer in de cel. Hij zat in voorarrest op verdenking van mensenhandel en seksueel misbruik van heel jonge meisjes in zijn huizen in New York, Florida en de Caraïben. Epstein was vooral bekend door zijn rijkdom en connecties in de hoogste kringen en mocht prins Andrew tot zijn kennissenkring rekenen. Giuffre, een van Epsteins slachtoffers, zegt dat ze tussen 2001 en 2002 misbruikt werd door prins Andrew, in Londen, in New York en op een privé-eiland van Epstein in de Caraïben.

Prins Andrew liet eerder in een verklaring weten "geschokt" te zijn door de berichten over Epstein, maar nam nooit echt duidelijk afstand. Afgelopen weekend ging hij in een interview op BBC wel dieper in op zijn banden met Epstein én op de beschuldiging van misbruik aan zijn adres. Volgens velen een bijzonder pijnlijk en rampzalig interview. Dat lijkt de emmer te hebben doen overlopen.

Wat liep er fout in het interview?

"Alle verklaringen die prins Andrew gaf om het misbruik te ontkennen, waren nogal knullig", zegt Flip Feyten, royalty-expert bij VRT NWS. "Zo zei hij dat hij de avond dat het misbruik in Londen zou hebben plaatsgevonden, met zijn dochter naar een pizzarestaurant geweest was. Hij komt daar anders nooit, en net daarom heeft hij dat zo goed onthouden. Voor veel Britten is een bezoek aan een pizzarestaurant wel iets leuks en speciaals en zijn uitleg kwam heel neerbuigend over."

"Een van de ergste dingen was dat hij geen medeleven toonde met de slachtoffers. Hij nam ook geen afstand van Epstein. Integendeel, hij zei nog dat hij veel aan de man te danken had, dat hij via Epstein veel nuttige zakelijke contacten had leren kennen. Zelfs niet na herhaaldelijke vragen viel hij Epstein af."

"Het interview was dan ook nog eens opgenomen in Buckingham Palace, waardoor hij er een koninklijke glans aan gaf. Was het een flater van de persdienst van Buckingham Palace om dat toe te staan? Volgens Dickie Arbiter, voormalig persverantwoordelijke van Buckingham Palace, heeft prins Andrew allicht zijn eigen zin doorgedreven en elk advies genegeerd." De media-adviseur van Andrew is intussen opgestapt omdat de prins met het interview ingestemd had.

Welke schade heeft het interview al aangericht?

"De Britse media en de publieke opinie zijn vernietigend voor prins Andrew", zegt Flip Feyten. "Maar het is niet alleen dat. Ook op andere fronten kalft de steun voor Andrew af. Zo is er zijn project Pitch@Palace, dat het mogelijk maakt voor jonge ondernemers om in contact te treden met investeerders. Dat project wordt gesponsord door grote bedrijven, maar sinds het interview haken er steeds meer af. Ook veel universiteiten en instellingen willen liever niet meer met prins Andrew geassocieerd worden."

Waarom zet prins Andrew net nu een stap opzij?

"Het is een vrij drastische zet ook: nog nooit eerder zette een lid van de koninklijke familie zijn publieke activiteiten stop onder druk van de publieke opinie", zegt Flip Feyten.

"De hele affaire en de commotie errond dreigt steeds meer af te stralen op koningin Elizabeth en kroonprins Charles. Op de reputatie van de hele koninklijke familie. En dan wordt het onhoudbaar natuurlijk, dat is iets wat vermeden moet worden."

"Prins Andrew zelf lijkt niet door te hebben dat hij iets verkeerds gedaan had. Volgens de krant Daily Mail zou hij zelfs aan zijn moeder gezegd hebben dat het interview prima verlopen was. Ik vermoed dat diezelfde persdienst van het koninklijk paleis hem nu gezegd heeft dat hij iets móest doen. Want een smet op de queen, dat kan niet."

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over prins Andrew:

Videospeler inladen...

Correspondent Lia van Bekhoven in Londen, hoe moet het nu verder met de prins?

Videospeler inladen...

Meest gelezen