Jaar cel en monsterboetes gevorderd voor sociale dumping in transportsector

© rr

Het arbeidsauditoraat heeft een jaar effectieve gevangenisstraf en twee miljoen euro boetes gevorderd voor sociale dumping via een Moldavisch en een Roemeens transportbedrijf. In de praktijk werd vaak gewerkt vanuit een filiaal in Zeebrugge, maar de verdediging vroeg de vrijspraak.

Het onderzoek ging al in 2014 van start. Toen werd bij een controle in Zeebrugge een verdoken garage ontdekt. Roemeense mecaniciens bleken niet gemeld bij de Belgische sociale zekerheid. Bovendien bleek volgens het arbeidsauditoraat dat een Moldavische firma gebruikmaakte van een postbusbedrijf 115 kilometer verderop in Roemenië. “Die constructie werd enkel opgezet om toegang te krijgen tot de Europese markt”, aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere.

In totaal zouden minstens 27 vrachtwagenchauffeurs en mecaniciens van Roemeense of Moldavische origine in de praktijk steeds vanuit Zeebrugge gewerkt hebben. Bij een controle in augustus 2016 bleek bijvoorbeeld dat 50 vrachtwagens in Zeebrugge geparkeerd stonden en dus zelfs niet terugkeerden naar Roemenië. “Als je een filiaal in Zeebrugge hebt, moet je de Belgische minimumlonen respecteren en hier sociale zekerheid betalen”, aldus de arbeidsauditeur.

Boete van bijna miljoen euro

Het Roemeense Avis Trans en het Moldavische Avis MMS riskeren elk een boete van 972.000 euro. Voor zaakvoerder Alexandru C. (43) vorderde de arbeidsauditeur een jaar effectieve gevangenisstraf en 162.000 euro boete. Ten slotte werd in totaal ruim 275.000 euro verbeurdverklaring geëist.

LEES OOK. Strijd tegen sociale fraude levert 1 miljard op

De verdediging pleitte dat de speurders veel te kort door de bocht gingen. Zo werkten de firma’s niet uitsluitend voor enkele Belgische opdrachtgevers, maar werden ook transporten naar of vanuit Roemenië en Moldavië uitgevoerd. “In Zeebrugge is geen boekhouding of administratie gevonden”, klonk het. Ook van enige uitbuiting is volgens de advocate geen sprake. Sommige chauffeurs zouden zelfs 2.500 tot 3.000 euro netto verdienen. De Roemeense advocate van de beklaagden herhaalde dat Avis Trans wel degelijk vanuit Roemenië werkt en daar ook sociale bijdragen betaalt.

De rechter doet uitspraak op 10 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen