Volgens Paul Magentte (PS) is N-VA een gevaarlijke partij © Photo News

Paul Magnette (PS) over Bart De Wever: “Hij heeft alles gedaan om geen informateur te worden”

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft er alles aan gedaan om niet tot informateur te worden benoemd. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette donderdag gezegd bij Jeudi en prime op RTBF. Magnette noemde N-VA een gevaarlijke partij, omdat ze het einde van België en van de sociale zekerheid zou willen.

evdg

Het is de eerste keer dat Magnette reageert sinds hij de koning vroeg om uit zijn opdracht als informateur te worden ontheven, drie dagen geleden. In het interview bij Jeudi en prime heeft hij het onder meer over het gedrag van collega-partijvoorzitter Bart De Wever. “N-VA heeft de regering laten vallen, om die reden is er ook geen regering meer”, zei Magnette. “N-VA is een gevaarlijke partij voor België en voor de sociale zekerheid. Het is een partij die Brussel negeert, er is enkele een Vlaanderen en een Wallonië in hun confederalisme.”

De Wever provoceert

Op de vraag of Magnette uitsluit een regering met N-VA te kunnen vormen, antwoordde hij dat N-VA met haar huidige houding “zichzelf uitsluit”. Volgens de PS-voorzitter provoceert De Wever dan ook uitsluitend om zich aan de kant te laten zetten. Magnette ontkende wel dat hij als informateur ooit CD&V heeft willen uitsluiten. In de eerste drie onderhandelingsrondes, in november, schoven de christendemocraten telkens mee aan tafel. “Maar in de vierde ronde, heeft CD&V gezegd dat ze geen mandaat had”, aldus Magnette.

De informateur drong naar eigen zeggen niet aan op een paars-groene regering, zonder CD&V. Hij herhaalde bij RTBF dat een dergelijke coalitie een erg krappe meerderheid zou hebben, van één zetel. “Van bij het begin was het opzet om die meerderheid uit te breiden”, aldus de PS’er. “Vijf weken lang heb ik naar oplossingen gezocht.”

Over de opdracht van zijn opvolgers Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens toonde Magnette zich positief. “Ik ga constructief blijven, zodat we tot oplossingen kunnen komen”, zei hij.

© RTBF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER