Direct naar artikelinhoud
LiveblogBritse verkiezingen

Protestmars tegen Boris Johnson in Londen, politie haalt voor- en tegenstanders uit elkaar

Protestmars tegen Boris Johnson in Londen, politie haalt voor- en tegenstanders uit elkaar
Beeld AP

‘Jullie stem is gehoord, de brexit komt er.’ Brits premier Boris Johnson triomfeert na een verpletterende overwinning bij de Britse verkiezingen. Zijn Conservatieve partij haalt een forse absolute meerderheid in het Lagerhuis, waardoor de weg voor een brexit eind januari open ligt.

Krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws: download nu de app van De Morgen ›

▶︎ Voor u uitgelegd: de overwinning van Boris Johnson

Video wordt geladen...

Wat u nu moet weten:

• De Conservatieven van Boris Johnson boeken een grote overwinning en kunnen gaan regeren zonder dat ze daar een andere partij voor nodig hebben.

Wat nu met brexit? De weg voor een Brits vertrek uit de EU eind januari ligt open. Johnson loodst zijn eerder onderhandelde deal wellicht probleemloos door het Lagerhuis.

• Labour levert enorm in. Leider Jeremy Corbyn blijft voorlopig voorzitter, maar kondigde aan geen partijleider meer te zijn tegen de volgende verkiezingen.

• De Schotse nationalisten (SNP) leggen een tweede Schots onafhankelijkheidsreferendum op tafel.

 Volg alle ontwikkelingen hier live:

Live

  1. Protestmars in Londen: 'Johnson is niet mijn premier'

    Honderden luidruchtige demonstranten zijn in Londen op straat gekomen tegen de uitslag van de Britse verkiezingen. Ze scandeerden 'Boris Johnson: Not my prime minister' en 'Boris, Boris, Boris: Buiten, Buiten, Buiten!'

    De demonstranten liepen van Johnsons ambtswoning naar Trafalgar Square, droegen bordjes mee met opschriften als 'Trotseer het conservatief beleid' en 'Vluchtelingen welkom'. Ze blokkeerden het verkeer. Er werd een grote politiemacht opgetrommeld die voor- en tegenstanders van Johnson uit elkaar moesten houden.

    Beeld AP
  2. Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Johnson: 'Er is angst in heel het land'

    De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de Conservatieve partij van Boris Johnson.

    “Johnson heeft een meerderheid verkregen, maar we merken dat er angst is bij de moslims in heel het land”, aldus secretaris-generaal van de groep Harun Khan. “We zijn de verkiezingsperiode ingegaan met oude zorgen over onverdraagzaamheid in onze politiek en binnen de heersende partij.” Volgens Khan heeft geen enkele verkiezingscampagne ooit zoveel verdeeldheid geschept.

    “Nu vrezen we dat de overheid beschikt over een hapklare vorm van islamofobie”, zei hij, verwijzend naar het “hapklare brexit-akkoord” van Johnson. “Johnson heeft heel veel macht gekregen, en we hopen dat hij die voor alle Britten op een verantwoorde manier gaat gebruiken.” 

  3. Premier Johnson fel gekant tegen Schots referendum

    De Britse premier Boris Johnson wil pertinent geen Schots referendum over onafhankelijkheid. Hij zei vrijdag dat de uitslag van een eerdere volksraadpleging in 2014, waarin afscheiding door 55 procent werd afgewezen, moet worden gerespecteerd.

    Daarmee reageert Johnson op de wens van Nicola Sturgeon van de Scottish National Party (SNP). Haar partij is naast de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson de grote winnaar van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en wil een nieuw referendum. "Er is nu een mandaat om de bevolking van Schotland de keuze te bieden over onze eigen toekomst. Boris Johnson heeft nadrukkelijk geen mandaat om Schotland uit de Europese Unie te halen", zei Sturgeon.

    Beeld Reporters / iimages
  4. Boris Johnson na overweldigende verkiezingszege: 'Land heeft pauze in brexitdebatten nodig'

    Na vijf weken van verkiezingscampagne heeft het land een “duurzame pauze van twisten over de brexit” nodig, zei Johnson in een verklaring voor Downing Street 10. Het is tijd “om een bladzijde om te slaan en te wonden te helen” van de discussie rond de uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, klonk het.

    In 2016 keurde 52 procent van de Britten die uitstap goed. Sindsdien is het land diep verdeeld. Johnson richtte zich in zijn verklaring onder meer tot de Britse kiezers die niet voor hem gestemd hebben, en beloofde hun vertrouwen terug te betalen.

  5. Handelsakkoord tussen EU en VK moet eind 2020 afgerond zijn: ‘Zeer uitdagend tijdskader’

    Nu het er na de verkiezingsoverwinning van de Conservatieve Partij naar uitziet dat het Verenigd Koninkrijk het brexit-akkoord snel zal goedkeuren, maakt de Europese Unie zich op voor de volgende fase van de brexit: de onderhandelingen over een bilateraal (handels)akkoord, die tegen eind 2020 afgerond moeten zijn. “Dat tijdskader is zeer uitdagend”, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag. “We zullen prioriteiten moeten stellen.”

  6. Alle stemmen zijn geteld

    De einduitslag van de verkiezingen is binnen. Nadat de hele dag moest worden gewacht op de uitslag van één kiesdistrict, is de verdeling van alle 650 Lagerhuis-zetels nu bekend. De Tory’s wonnen deze laatste zetel en eindigen op 365, Labour op 203, de Schotse nationalisten van de SNP op 48 zetels en de liberale LibDem haalt slechts 11 zetels. De overige partijen in het Britse parlement, waaronder de Noord-Ierse DUP en Sinn Fein, zijn goed voor 23 zetels.

  7. ‘Dit wordt niet gemakkelijk’

    Boris Johnson behaalde een monsteroverwinning met zijn Conservatieven. De Morgen-journalist Maarten Rabaey legt in deze video uit hoe dat komt en voor welke uitdagingen de Britten nu staan. ‘Dit wordt niet heel gemakkelijk.’

  8. Corbyn reageert op Twitter

    De verslagen Labour-leider Jeremy Corbyn heeft eindelijk op Twitter gereageerd op zijn grote nederlaag. Hij tweette de toespraak die hij eerder in zijn kiesdistrict had gehouden. ‘Het was een teleurstellende nacht’, aldus Corbyn over de slechts 203 zetels die Labour heeft gewonnen, een verlies van 42 zetels. ‘Maar ik ben trots dat wij onze boodschap van hoop, eenheid en rechtvaardigheid naar elk deel van het land hebben gebracht.’

    Corbyn trekt zich niet terug. Wel heeft hij gezegd dat hij Labour niet zal leiden bij de volgende verkiezingen. 'Dit is het einde van Corbyn en het einde van Corbynism', reageerde de Britse Conservatieve oud-premier David Cameron. 'En dat is heel goed voor het land.'

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Poetin pessimistisch over betere relatie

    De Russische president Poetin betwijfelt of de overwinning van Boris Johnson zal leiden tot een betere relatie met Moskou. De betrekkingen tussen beide landen zijn flink verslechterd na de aanslag vorig jaar op de Russische oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter Julia in het Britse Salisbury. Volgens de Britten zat de Russische geheime dienst achter de mislukte aanslag.

    ‘Wij hopen en streven altijd naar verbetering van de betrekkingen met landen die hetzelfde met Rusland nastreven’, aldus Poetins woordvoerder Dimitri Peskov vandaag. ‘Maar ik weet niet in hoeverre zulke hoop gepast is in het geval van de Conservatieven.’

    Hier in het Britse Salisbury werd de Russische oud-spion Sergei Skripal bewusteloos gevonden.Beeld REUTERS
  10. Boris Johnson ontvangen op Buckingham Palace

    De Britse eerste minister Boris Johnson is vanochtend (lokale tijd) ontvangen op Buckingham Paleis, de residentie van koningin Elizabeth II. Hij heeft er officieel om toestemming gevraagd om een nieuwe regering te vormen.

    De ontmoeting heeft meer dan 35 minuten geduurd, zo meldt The Guardian. Johnson keerde daarna terug naar zijn ambtswoning in Downing Street, maar legde geen verklaringen af.

    Boris Johnson wordt begroet aan Buckingham Palace.Beeld EPA
  11. Overgangsperiode

    Ook als de Britten op 31 januari de Europese instellingen verlaten, blijft het land nog elf maanden deel uitmaken van de eenheidsmarkt en de douane-unie. Die overgangsperiode loopt in principe tot einde 2020, maar kan verlengd worden. Maar Johnson heeft in de campagne beloofd dat hij geen verder uitstel wil en binnen dat korte tijdsbestek een akkoord wil sluiten. 

  12. Wellicht maandag al nieuwe regering

    Brits premier Boris Johnson zal allicht komende maandag zijn herschikte regeringsploeg voorstellen. Volgens The Guardian zullen er mogelijk maar weinig wijzigingen zijn in de nieuwe regering.

  13. De zetelverdeling in het Lagerhuis

    Ziet u geen grafiek? Klik dan hier

  14. EU-president Charles Michel wil snelle stemming Lagerhuis

    De EU hoopt dat het Britse parlement snel zal stemmen over het onderhandelde brexitakkoord. President Charles Michel wil duidelijkheid van premier Johnson over zijn plannen en over de toekomstige handelsonderhandelingen met de EU. 

    De EU-president, die Donald Tusk is opgevolgd, feliciteert de Britse premier met zijn enorme overwinning. Hij benadrukt dat de EU in de startblokken staat om de onderhandelingen te beginnen over een vrijhandelsakkoord met Londen. 'Het is belangrijk dat we duidelijkheid krijgen', aldus Michel over de noodzaak van een snelle stemming in het parlement.  

    Charles Michel.Beeld AFP
  15. Zo blijft u op de hoogte

    Er komt heel wat nieuws over de Britse verkiezingen op u af. Download daarom de app van De Morgen en krijg een melding bij belangrijke ontwikkelingen.

    Download nu de gratis app.

    Beeld DM
  16. Voor het eerst meer Ierse nationalisten dan unionisten in Lagerhuis

    Voor de eerste keer ooit zijn er meer nationalistische parlementsleden verkozen in Noord-Ierland dan unionistische. Dat blijkt uit de definitieve resultaten uit de regio.

    De pro-Ierse partij Sinn Fein, die voor hereniging met Ierland is, kon zijn zeven zetels behouden. De unionistische DUP, die voor de unie met Groot-Brittannië is, moest er twee afgeven tegenover de vorige verkiezingen en strandt op acht. Met de twee zetels erbij voor de pro-Ierse Social Democratic and Labour Party SDLP komen de nationalisten zo op tien tegenover acht voor de unionisten. Dat is sinds de opdeling van Ierland in 1921 nooit eerder gebeurd.

    De verkozenen van Sinn Fein zetelen in de praktijk nooit in het Lagerhuis, uit protest tegen de Britse overheersing in Noord-Ierland.

  17. Journalist Maarten Rabaey analyseert

    Wanneer vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de EU? Is de carrière van Jeremy Corbyn voorbij? En wat gebeurt er met Schotland en Noord-Ierland? We vragen het aan De Morgen-buitenlandexpert Maarten Rabaey.

    ‘Johnson krijgt zijn brexit eind januari, de carrière van Corbyn is voorbij’

    Maarten Rabaey.Beeld Tim Dirven
  18. Boris Johnson speecht voor aanhangers

    Johnson begint zijn toespraak met hulde te brengen aan de parlementsleden die hun zetel verloren zijn, alsook aan degenen die een zetel hebben gewonnen.

    Hij benadrukt dat zijn eerste prioriteit het uitvoeren van de brexit is. "31 januari verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU", zegt Johnson. Onder luid applaus wijst Johnson er ook op dat dit de grootste kiesoverwinning voor de Conservatieven is sinds de jaren tachtig.

    Johnson spreekt in zijn kiesdistrict Uxbridge. "Wij hebben gewonnen van Workington tot Woking, inclusief zetels die de Conservatieven al honderd jaar of langer niet wonnen", zegt de premier over zijn historische zege. "Zoals de oude zetel van Tony Blair in Sedgefield. We moeten ons realiseren wat voor aardverschuiving we hebben veroorzaakt." Hij doelt op de voormalige Labour-leider.

    De Britse premier Boris Johnson.Beeld AFP
  19. Pijnlijke verkiezingsnacht voor Conservatieve rebellen

    Terwijl de Conservatieve Partij van eerste minister Boris Johnson een duidelijke overwinning boekt, is het een pijnlijke verkiezingsnacht geworden voor de parlementsleden die wegens hun opstandig gedrag uit die partij waren gezet. De rebellen die als onafhankelijk of als kandidaat van een andere partij hebben deelgenomen aan de verkiezingen, raakten niet herverkozen.

    Begin september had Johnson 21 Conservatieve parlementsleden uit de fractie gezet omdat ze met de oppositie hadden meegestemd om een harde brexit op 31 oktober te vermijden. Later werden er tien van hen toch weer opgenomen in de Conservatieve fractie. Vier van die rebellen die in ere werden hersteld, zijn nu herverkozen, zo meldt BBC News. Voor de anderen draaiden de verkiezingen op een nederlaag uit.

  20. Geen enkele zetel voor Brexit Party

    Een slechte nacht was het ook voor de Brexit Party van Nigel Farage, die geen enkele zetel kon binnenhalen.

    Ondanks het slechte resultaat reageerde Farage vannacht niet ontgoocheld. Volgens hem heeft de Brexit Party voldoende invloed gehad om "een tweede referendum te vermijden". "Er zijn zetels die de Conservatieven zullen winnen en die ze in de verste verte niet binnengehaald zouden hebben als wij er duizenden stemmen hadden weggekaapt."

    De Brexit Party zal zich na de uitstap uit de EU omvormen tot de 'Reform Party', met de bedoeling het kiessysteem aan te passen, zodat kleine partijen wel een kans maken.

    Nigel Farage.Beeld EPA
  21. Leider Liberaal Democraten stapt op

    Jo Swinson, de partijleider van de Liberaal Democraten die haar eigen zetel niet kon houden, stapt op. De partij die de brexit in zijn geheel wilde terugdraaien en in de EU wou blijven, strandde vannacht op amper 11 zetels, terwijl Swinson zich tijdens de campagne nog sterk maakte mogelijk premier te worden.


    Jo Swinson.Beeld AP
  22. Verkiezingsuitslag stuwt pond omhoog

    De uitslag van de Britse verkiezingen heeft het pond een flinke duw omhoog gegeven. Nadat duidelijk was geworden dat de Conservatieve Partij van Boris Johnson een ruime overwinning zou halen, behaalde de munt zijn sterkste tussentijdse winst sinds 2017.

    Tegenover de euro stond het pond bijna 2 procent hoger en behaalde de Britse munt zijn hoogste waarde sinds medio 2016, kort na het brexitreferendum.

  23. 'Doe voort Boris'

    Aan superlatieven geen gebrek op de Britse krantencovers vanochtend: 'Boris veroorzaakt landverschuiving', 'Doe voort Boris' en 'Johnson losgeslagen'. Het linksere The Independent houdt het op 'Het populisme wint'.

    Lees: 'Nightmare before Christmas' vs. 'Aardverschuiving voor Boris': vreugde en verdriet spat van Britse voorpagina's

    Enkele van de Britse krantencovers.Beeld RV
  24. Trump: 'Dit lijkt een grote overwinning voor Boris te zijn'

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich op Twitter ook al verheugd getoond over de verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieven. "Dit lijkt een grote overwinning voor Boris te zijn", klonk het kort op Twitter, iets na 5 uur Belgische tijd. 

    Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen een handelsakkoord sluiten zodra Londen uit de EU gestapt is en niet meer aan de EU-regels gebonden is.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Absolute meerderheid binnen

    Met 597 van de 650 kiesdistricten geteld, heeft de Conservatieve partij van premier Johnson al zijn verhoopte absolute meerderheid (326 zetels) beet.

  26. Wat nu met brexit? Ontvang onze ochtendnieuwsbrief

    Wij versturen dadelijk onze ochtendnieuwsbrief, die uiteraard in teken staat van de Britse verkiezingen. Krijg DM Ochtend in uw mailbox.

  27. Wat nu met de brexit?

    Boris Johnson kan zichzelf opvolgen als premier en werk maken van zijn verkiezingsbelofte: ‘Get brexit done’.

    Johnson stelde in de campagne dat hij de EU eind januari wenst te verlaten, op gezag van het brexitakkoord dat hij dit najaar met de Europese Raad onderhandelde. Daarna zal een transitieperiode aanbreken van minstens één jaar, waarin onderhandelingen moeten beginnen over een nieuwe politieke en economische relatie tussen het VK en de EU. Of Johnson zijn streefdata kan halen, blijft wel een open vraag.

    Beeld AFP

    De voorbije campagne werd duidelijk dat nog enorm veel praktische details moeten worden opgehelderd, zoals de impact van controles en -heffingen op goederen tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland, dat tijdelijk bij de douane-unie zou blijven om het Goede Vrijdag-vredesakkoord van 1998 niet te schenden. Douanecontroles en -heffingen van en naar de EU zouden na de transitie­periode ook van kracht kunnen worden, al wordt verwacht dat het VK en de EU ook afspraken over wederzijdse nultarieven voor vele goederen gaan nakomen.

  28. Johnson ziet uitslag als 'brexitmandaat'

    De Britse premier Boris Johnson vindt dat zijn regering een krachtig mandaat heeft gekregen om brexit te realiseren, het land te verenigen en het vooruit te helpen. 

    "Ik denk dat dit zal uitdraaien op een historische verkiezing die ons nu, in deze nieuwe regering, de kans geeft om de democratische wens van de Britse bevolking te respecteren. Om dit land te verbeteren en het potentieel van de volledige bevolking te ontketenen."

  29. Corbyn gooit de handdoek (nog) niet

    Labour-leider Jeremy Corbyn zal zijn partij niet meer leiden in een volgende verkiezingscampagne. Voorlopig stapt hij echter nog niet op: "Ik zal de partij leiden in een reflectieperiode, zodat discussie kan plaatsvinden en we naar de toekomst kunnen kijken." 

    Hij geeft de nederlaag grif toe. "Dit is uiteraard een zeer teleurstellende nacht voor Labour."  De brexit is volgens hem de schuldige. Dat heeft "het debat zo gepolariseerd, het normale politieke debat overgenomen en bijgedragen aan het resultaat voor Labour."


    Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld AFP

    Gedurende de avond en de nacht zwol de interne kritiek op Corbyn aan, maar hij is voorlopig niet van plan op te stappen. "Ik wil duidelijk maken dat ik mijn partij niet zal leiden in een toekomstige verkiezingscampagne. Maar er zal een reflectie plaatsvinden over wat nu moet gebeuren. Ik zal de partij leiden gedurende die periode, zodat die discussie kan plaatsvinden en we naar de toekomst kunnen kijken." Hoe lang hij nog aan het roer wil blijven, maakte hij niet duidelijk. 

  30. LibDem-leider Jo Swinson verliest zetel

    Jo Swinson, de partijleider van de Liberal Democrats, is haar zetel kwijt in het Lagerhuis. Swinson verloor met amper 149 stemmen verschil van de SNP-kandidate Amy Callaghan.

    De Liberal Democrats doen het lang niet zo goed als gedacht. 

  31. Sturgeon legt tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid definitief terug op tafel

    Nicola Sturgeon, de leider van de Schotse nationalisten van SNP, wil een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Haar partij stevent af op een grote overwinning. "We willen de Schotse toekomst opnieuw in Schotse handen, dat is de belangrijkste boodschap van vanavond", reageerde Sturgeon bij de BBC.

    Nicola Sturgeon.Beeld AP

    De Schotten zijn over het algemeen tegen de brexit gekant. "Het resultaat is grimmig", aldus Sturgeon. "Maar de Schotten hebben een keuze voor een andere toekomst. Ik heb een duidelijk mandaat om Schotland die keuze te geven, daar bestaat geen twijfel over."

    In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent was daar toen tegen, maar de brexit zou de uitslag wel eens in het voordeel van het onafhankelijkheidskamp kunnen doen kantelen.

  32. Conservatieven winnen verkiezingen met 'landslide'

    Om 05.00 uur Belgische tijd waren 451 van de 650 kiesdistricten geteld van de Britse parlementsverkiezingen. Uit de resultaten blijkt dat de exitpolls zeer accuraat waren en dat de Conservatieve partij van premier Boris Johnson een verpletterende overwinning boekt. De BBC voorspelt 362 zetels voor de Conservatieven, ruim meer dan de benodigde 326 voor een absolute meerderheid. Een politieke aardverschuiving.

    De stand van zaken om 05.00 uur, met 451 definitief getelde zetels: Conservatieve partij 233 zetels, Labour 157 zetels, SNP 38 zetels, LibDems 7 zetels.

    De Conservatieven zijn erin geslaagd om in verschillende Labourbastions hun slag thuis te halen.

  33. Eerste uitslagen bevestigen exitpoll

    De eerste reële uitslagen van de Britse verkiezingen bevestigen de voorspelling van de exitpoll: de Conservatieven van premier Boris Johnson mogen zich opmaken voor een grote overwinning. 

  34. Meer verkiezingsnieuws vanaf vrijdagochtend

    De exitpolls geven een klinkende overwinning voor Conservatief premier Boris Johnson aan, en een historisch zware nederlaag voor het Labour van Jeremy Corbyn. Dat betekent dat de brexit allicht volgende maand al een nieuwe fase kan ingaan.

    Verder lijkt ook de Schotse SNP op grote winst af te stevenen, wat het scenario van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum kracht bijzet.

    Vanaf vrijdagochtend vindt u op onze site meer nieuws over de uitslagen, en natuurlijk ook reacties, duiding en achtergrond bij die verkiezingsresultaten. 

  35. LibDem-leider Swinson wellicht zetel kwijt

    Jo Swinson, de leider van de Liberal Democrats, lijkt haar zetel kwijt te spelen.

    Beeld Reporters / iimages
  36. Weg voor brexit eind januari ligt open

    Met de grote overwinning voor de Conservatieven zou de weg open komen te liggen voor een brexit eind januari.

  37. Johnson dankt kiezers

    Boris Johnson dankt iedereen die voor hem en zijn partij gestemd heeft, en die kandidaat was bij de verkiezingen. "We leven in de grootste democratie ter wereld", klinkt het op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Labour-leden beginnen messen te slijpen

    De exitpoll is amper binnen of de onvrede binnen Labour komt al naar buiten. Als Labour inderdaad nog geen 200 zetels haalt, zal Jeremy Corbyn moeten aftreden als partijleider. Verschillende van zijn partijgenoten beginnen de messen al te slijpen, melden verschillende Britse media.

  39. SNP: 'Johnson zal tweede onafhankelijkheidsreferendumin Schotland niet kunnen tegenhouden'

    Als de exitpoll klopt, en de SNP inderdaad de grote meerderheid van de Schotse zetels binnenhaalt, dan zal er een tweede onafhankelijkheidsreferendum in Schotland komen. Dat zal Johnson dan niet kunnen blokkeren, zegt Angus Robertson, de voormalige leider van de SNP, aan The Guardian.

  40. John Bercow: 'Eerste fase' brexit eind januari

    Volgens de voormalige Speaker of the House of Commons John Bercow betekent deze 'fenomenale overwinning' voor de Tories dat Boris Johnson in staat zal zijn om de eerste fase van de brexit er tegen het eind van januari door te krijgen.

    John Bercow.Beeld AP
  41. Vergelijking uitslagen Conservatieven

    Als deze exitpolls kloppen, mag Boris Johnson zich een van de succesvolste Conservatieve leiders ooit noemen. Hij moet enkel Margaret Thatcher laten voorgaan, die in 1983 met haar partij 397 zetels haalde, en in 1987 376.

    Maar hij laat ook heel wat andere grote namen achter zich. Een lijstje:

    Margaret Thatcher in 1979 - 339

    John Major in 1992 - 336

    David Cameron in 2015 - 330

    Theresa May in 2017 - 317

    David Cameron in 2010 - 306

    Michael Howard in 2005 - 198

    William Hague in 2001 - 166

    John Major in 1997 - 165

  42. Conservatieven 46 procent, Labour 32 procent

    Volgens deze exitpoll zouden de Conservatieven zo'n 46 procent van de stemmen halen, en Labour 32 procent.

  43. Corbyns hoofd op het kapblok

    Als Labour inderdaad op 191 zetels (of daaromtrent) blijft steken, zou dat een bijzonder grote nederlaag betekenen. De grootste sinds 1935. In dat geval lijkt Jeremy Corbyn niet te kunnen aanblijven als partijleider.

    Beeld EPA
  44. 'In decennia niet meer zo'n meerderheid gezien'

    Als de exitpolls uitkomen, zou de Conservatieve partij de grootste meerderheid in decennia hebben, klinkt het op Sky News. Een zege die enkel Margaret Thatcher in de jaren 80 al voor de Conservatieven binnenhaalde, wat het gewicht van Johnson danig zou vergroten.

  45. SNP 55 zetels, Brexit Party geen enkele

    De Scottish National Party (SNP) zou - opnieuw volgens de eerste exitpolls- 55 zetels halen. Daarmee zouden ze nagenoeg alle zetels in Schotland binnenhalen. Al moeten we hier wel een slag om de arm houden, aangezien daar zowat elke zetel kantje boord is.

    De Liberal Democrats zouden 13 behalen, en de Brexit Party van Nigel Farage zou geen enkele zetel binnenrijven.

  46. Conservatieve zouden absolute meerderheid halen

    De Conservatieven zouden 368 zetels halen in het Britse parlement, een winst van 51 zetels en daarmee een ruime meerderheid. Dat blijkt uit de eerste exitpolls. Om alleen te kunnen regeren, zijn 326 zetels nodig. Labour, de voornaamste concurrent, zou op 191 zetels (een verlies van 71) stranden.

  47. Belangrijke momenten vannacht en morgenochtend

    Na de exitpoll om 23u Belgische tijd komen de hele nacht druppelsgewijs verkiezingsuitslagen binnen. Sunderland krijgen we mogelijk al om middernacht, traditioneel een Labour-bastion. Later vannacht krijgen we dan Workington, waar de Tories zouden moeten winnen. Neen, het zijn geen steden met de uitstraling van Londen of Liverpool, maar deze twee uitslagen geven doorgaans een goede indicatie van hoe de machtsverhoudingen tussen de partijen van Johnson en Corbyn zullen liggen.

    Voor de vroege vogels (of late opblijvers) ook nog even aanstippen dat de resultaten Johnsons eigen kiesdistrict Uxbridge & South Ruislip om halfzes bekendgemaakt worden. Dé hamvraag hier is uiteraard: slaagt de Britse premier erin om zijn eigen zetel te behouden?

    Jeremy Corbyn (Labour) en Boris Johnson (Conservative Party), de twee protagonisten vandaag.Beeld AFP
  48. Stembureaus bijna gesloten

    Over ruim een halfuur sluiten alle stembureaus. Dan worden door de belangrijkste broadcasters BBC, ITV en Sky meteen de resultaten van een gezamenlijke exitpoll bekendgemaakt. 

  49. Kandidaten geven nog laatste boodschap

    De Britten kunnen nog een klein uur stemmen. De kandidaten proberen op Twitter nog de allerlaatste stemmen te ronselen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  50. Nog even nagelbijten voor kandidaten

    De Britten kunnen tot laat 's avonds stemmen: de stembussen sluiten er pas om 22u lokale tijd - om 23u onze tijd, dus. En veel mensen maakten ook gebruik van die mogelijkheid, zo blijkt uit de rijen wachtenden bij een aantal stembureaus.

    Tot de laatste stem kan worden uitgebracht, waken ze er in het VK over dat er geen voorlopige uitslagen de wereld in gestuurd worden

    Later vanavond komt er wel al een exit poll - die tegelijkertijd door de openbare omroep BBC én de commerciële spelers ITV en Sky wordt bekendgemaakt. Die exit poll, van onderzoeksbureau Ipsos Mori, is gebaseerd op een bevraging van tienduizenden stemgerechtigden  in meer dan 140 stembureaus. Bij vorige verkiezingen zaten die exit polls vaak erg dicht bij de definitieve resultaten van de stembusslag.


    Twitter bericht wordt geladen...