© Photo News

Klachten over betalen met 1 en 2 eurocent: ondanks afronden, moeten handelaars muntjes blijven aanvaarden

De Economische Inspectie kreeg sinds 1 december al zestien klachten binnen over het weigeren van 1 en 2 eurocenten. Ook bij Carrefour Express aan het station van Berchem bijvoorbeeld mogen klanten niet meer met de muntjes betalen. Dat is nochtans niet wettelijk, want die kleinste muntjes blijven een legaal betaalmiddel.

syma

Sinds 1 december zijn handelaars in ons land verplicht om cashbetalingen af te ronden op 5 cent. Niet de prijzen van de individuele artikelen moeten worden verlaagd of verhoogd, maar het totaalbedrag.

Voor de regel inging was er hier en daar verwarring. Heel wat mensen dachten dat de 1 en 2 eurocentjes zouden worden afgeschaft, maar dat is niet waar. Ze zullen stilaan verdwijnen, maar blijven wel een geldig betaalmiddel.

Zestien meldingen

Maar dat heeft dus niet iedereen zo begrepen. Zo aanvaardt superette Carrefour Express aan het station van Berchem de kleinste rosse centjes niet meer. Dat is niet wettelijk, stelt de FOD Economie. De uitbater was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Het personeel volgt zijn instructies, klinkt het: “Wij geven klanten ook niet terug met die muntjes.”

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) raadde consumenten onlangs nog aan om inbreuken op de wetgeving te melden. “Het is belangrijk dat we weten welke handelaars 1 en 2 eurocenten weigeren”, zei ze op Radio 2. “Zo kan de Economische Inspectie hen aanschrijven, zo nodig telkens opnieuw. Merken we dat het toch niet goedkomt, dan moeten we verder gaan kijken om processen-verbaal op te maken.”

Sinds 1 december ontving de Economische Inspectie zestien meldingen over het weigeren van de centjes. Zelf een inbreuk melden, kan via meldpunt.belgie.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER