Direct naar artikelinhoud
Britse verkiezingen

Wat te verwachten met Boris Johnson (opnieuw) aan het roer?

De Britse premier Boris Johnson met zijn hondje.Beeld Getty Images

De Conservatieven van Boris Johnson halen een ruime absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. De premier kan zo zijn brexitplannen doorduwen, maar de Conservatieven hebben nog een en ander in petto.

en

Volg live - Verpletterende overwinning voor Boris Johnson: ‘Politieke aardverschuiving’

Boris Johnson zit al sinds afgelopen zomer in Downing Street 10. Maar ‘BoJo’ kwam als vervanger van Theresa May in het spel, en werd dus nooit verkozen. Dat verandert nu.

Johnsons eerste prioriteit wordt naar alle waarschijnlijkheid de brexit. “Get brexit done” was de slogan van de Tories. Johnson kreeg vlak voor er vervroegde verkiezingen kwamen al het principiële akkoord van het Lagerhuis voor zijn brexitdeal met de EU. Wellicht zal hij alle nodige wetgeving in de komende weken door het parlement willen jagen, waarna de Britten de Europese Unie op 31 januari 2020 kunnen verlaten. 

De overgangsperiode loopt dan in principe tot eind 2020. Een verlenging tot december 2022 is mogelijk, maar dat zal met Johnson aan het roer allicht niet gebeuren. Als er tegen eind volgend jaar geen handelsakkoord met de Europese Unie op tafel ligt, is een chaotische brexit dus in principe nog altijd mogelijk.

Brexit beu

Maar de campagne draaide rond meer dan brexit alleen. De Britse Jan Modaal is het hele debat al lang beu, en maakt zich zorgen om het tekort aan middelen voor de gezondheidszorg, het onderwijs en de politie, en het immense tekort aan verplegend personeel. Ook daar hadden de Tories aandacht voor in hun verkiezingsmanifest.

De Conservatieven willen elk jaar miljarden investeren in de openbare gezondheidszorg NHS. Dat moet onder meer toelaten 40 nieuwe ziekenhuizen te financieren in de komende 10 jaar, en 50.000 extra verpleegkundigen aan te werven. Daarnaast zouden scholen tot 5.000 pond per leerling krijgen, zouden beginnende leerkrachten een hoger startloon krijgen en beloofden Johnson en co. een fonds van 1 miljard pond voor opvang voor en na school en tijdens vakanties.

Daarnaast zouden er 20.000 extra politieagenten aangeworven worden en mikken de Tories op 10.000 extra plaatsen in gevangenissen. De partij wil ook de immigratie richting het Verenigd Koninkrijk beperken, al plakte daar in het manifest geen concreet cijfer op.

Queen’s speech

Of en hoe de Conservatieven dat allemaal willen waarmaken, weten we in de komende weken en maanden. De aandacht zal wellicht eerst naar de brexit gaan, waarna de regeerverklaring - de ‘Queen’s speech’ - en de begroting zullen moeten wachten tot 2020.

De voorlopige resultaten - met zowat 451 van de 650 kiesdistricten geteld - geven Johnsons Conservatieve partij een ruime meerderheid in het Lagerhuis, en betekenen een zware nederlaag voor Labour. 

Kat Larry voor de deur van Downing Street 10, de ambstwoning van de premier. Het ziet ernaar uit dat ‘BoJo’ voorlopig niet hoeft te verhuizen.Beeld AP
Boris Johnsons naam op een blauwe rozet voor de Conservatieven.Beeld AFP