Direct naar artikelinhoud
VoetbalUpdate

Karel Van Eetvelt nieuwe Anderlecht-CEO, Wouter Vandenhaute wordt adviseur

Wouter Vandenhaute en Karel Van Eetvelt.Beeld nhttps://article-editor.dnr.persgroep.net/articles/13892294/2/latest

Een nieuwe aardverschuiving bij Anderlecht. Michael Verschueren moet een stap opzijzetten en verdwijnt uit de raad van bestuur, Karel Van Eetvelt wordt de nieuwe CEO en Wouter Vandenhaute wordt extern adviseur.

Karel Van Eetvelt, voor wie er een einde komt aan zijn mandaat als gedelegeerd bestuurder van bankenfederatie Febelfin, zal vanaf 1 april de functie van CEO gaan invullen in het Lotto Park. Van Eetvelt is een grote naam in het bedrijfsleven: eerder was hij meer dan tien jaar lang gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo. Wie hem opvolgt aan het hoofd van Febelfin is nog niet bekend.

Ondanks zijn verleden in het bedrijfsleven is de sportwereld niet nieuw voor Van Eetvelt. Hij is licenciaat Lichamelijke Opvoeding, maakte zijn thesis over de reflexen van keepers bij strafschoppen en was twee jaar coach bij de damesploeg van Oud-Heverlee (een van de voorlopers van OHL). 

Hij voetbalde zelf als jongeling bij de toenmalige derdeklasser KSV Bornem. Met die ploeg kwam hij halfweg de jaren 80 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd uit tegen Anderlecht. Bornem werd weggespeeld, tot toenmalige ster (en huidige coach) Franky Vercauteren zijn ploegmakkers aanmaande het iets rustiger aan te doen. Het werd 0-6 voor Anderlecht. Hij staat vooral bekend als een grote fietsliefhebber, maar keert nu dus terug naar een oude liefde.

“Mijn ervaring in het voetbal is beperkt tot de jaren dat ik zelf actief speelde”, zegt Van Eetvelt. “Maar het structureren, veranderen en leiden van een organisatie doe ik al jaren met passie en gedrevenheid. Het is een bijzondere uitdaging om dit nu ook voor Anderlecht te gaan doen, de club waarvoor ik al van mijn zesde supporter ben. Ik ben ervan overtuigd dat we de club operationeel opnieuw de nodige stabiliteit kunnen bezorgen in elke geleding.” 

De voorstelling van Van Eetvelt komt als een verrassing. Zijn naam werd nadrukkelijk genoemd als kandidaat-voorzitter van CD&V, maar hij voelde daarvoor onvoldoende steun. Anderhalve week geleden vertelde hij in een gesprek met De Morgen nog dat hij overweegt een nieuwe politieke beweging te beginnen. Van Eetvelt zegt dat het werk zal worden voortgezet, maar dat hij niet langer de voortrekker zal zijn. “Ik kan nog steeds ideeën aanleveren en input geven”, zegt hij. 

Van Eetvelt werd eind 2017 al eens door zijn goede vriend Vandenhaute gepolst of hij interesse had een rol te spelen bij Anderlecht. Die deed toen een poging om de club over te nemen, maar viste achter het net. Eind vorig jaar kreeg hij opnieuw de vraag van Vandenhaute, maar de gesprekken werden pas concreet op het einde van de kerstvakantie.

Verrassing

Als CEO volgt Van Eetvelt Jo Van Biesbroeck op. Van Biesbroeck verliest zijn zitje in de raad van bestuur en dat geldt ook voor sportief manager Michael Verschueren. 

Vanmorgen om 11 uur kwam de raad van bestuur van Anderlecht bijeen, de beslissing zou daar gevallen zijn. Het nieuws van de nieuwe CEO komt ook intern bij Anderlecht aan als een grote verrassing. “We wisten dat er een aantal verschuivingen zaten aan te komen in de raad van bestuur, maar ik vermoed dat de rest van het verhaal angstvallig geheimgehouden is”, zegt Anderlecht-woordvoerder David Steegen.

Wouter Vandenhaute.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Lefevere en Close

Van Eetvelt is niet de enige opvallende nieuwe naam bij Anderlecht. Wouter Vandenhaute, twee jaar geleden nog een belangrijke concurrent van Marc Coucke om de nieuwe eigenaar van de club te worden, wordt extern adviseur. Vandenhaute werd half november al een eerste keer gepolst door Coucke, maar aanvankelijk hield hij de boot af. Hij wou absoluut geen operationele functie bij Anderlecht, en dus wordt hij extern adviseur.

Daarnaast wordt ook de raad van bestuur uitgebreid met twee onafhankelijke bestuurders: Patrick Lefevere, manager van wielerploeg Deceuninck-Quick Step, en de Brusselse burgemeester Philippe Close.

Volgens Anderlecht-voorzitter Marc Coucke zet de club met de verschuivingen belangrijke stappen. “Met de komst van onder andere Karel en Wouter kunnen we onze organisatie nu nog meer vorm geven, structureel verder moderniseren en ons strategisch en sportief opnieuw op weg zetten naar de top van het Belgisch voetbal.”