Van Eetvelt: ‘Met het sportieve beleid ga ik me absoluut niet moeien'

© BART DEWAELE

Karel Van Eetvelt is onverwacht de nieuwe ceo van Anderlecht geworden. Hij gaat zich eerst inwerken. Pas tegen volgend seizoen wordt zijn hand zichtbaar.

nico tanghe

Tijdens een informele briefing in het Lotto Park-stadion, benadrukte Van Eetvelt dat hij na eerst ruim de tijd zal nemen om iedereen bij Anderlecht te leren kennen. Om daarna een grondige analyse te maken en te rapporteren aan Marc Coucke en de (versterkte) Raad van Bestuur.

Van Eetvelt, die naar verluidt urenlang met Kompany heeft gesproken en hem volop de ruimte wil geven om diens sportieve groeiplan te laten slagen, zal zich naar eigen zeggen niet bemoeien met de opstelling van de ploeg. En ook niet over welke spelers er in de mercato gehaald moeten worden. ‘De profielen worden opgesteld door de sportieve staf. Wij beslissen wel over de transfer budgetten’. Maar op de vraag wie ‘wij’ straks zullen zijn – Coucke, Kompany, Vandenhaute, Verschueren of Van Eetvelt zelf – antwoordde hij diplomatisch. ‘Ik beslis nooit alleen.’

Van Eetvelt wordt officieel nochtans wel de enige eindverantwoordelijke van het dagelijks beleid bij Anderlecht en dus de nieuwe sterke man. Een van zijn belangrijkste prioriteiten is naar eigen zeggen zijn favoriete club, die vorig jaar een nettoverlies rapporteerde van 27 miljoen euro, financieel opnieuw gezond maken.

De liefde voor de club is er volgens Van Eetvelt al van jongsaf door zijn vader ingepompt. ‘Ik herinner me dat ik zes jaar was toen ik in 1973 aan de hand van mijn vader naar Lierse-Anderlecht ging kijken. Waar ik op links de slangenmens, Robby Rensenbrink, keer op keer voorbij zijn man zag dribbelen. Dat was zeer emotioneel. Ik was meteen verkocht’, mijmert hij luidop.

Een liefde die hij nadien nooit meer verloor. ‘Ik heb ooit in een interview gezegd dat ik mijn dochter heb gewaarschuwd dat ze nooit met een vriend mocht thuiskomen die fan was van één welbepaalde club. Ik heb toen veel haatmails gekregen’.

Later kwam Van Eeetvelt als student op het sportkot na een wedstrijd Michel Verschueren senior tegen. Toen die hem vroeg welke job hij later wou doen, antwoordde Van Eetvelt prompt. ‘Wat gij nu doet. Toen heb ik voor mezelf beslist dat de dag dat Anderlecht passeert, ik sowieso ja zou zeggen.'

Van Eetvelt, die naar eigen zeggen eerst werd gevraagd door zijn wielervriend Wouter Vandenhaute, neemt nu zes maanden de tijd om in alle rust zijn analyse te maken wat er bij Anderlecht kan verbeteren. In die periode zal hij geen vragen beantwoorden van de pers. Wouter Vandenhaute zal Van Eetvelt in die periode gebruiken als klankbord – ‘ik ben gewoon om intellectueel met hem te pingpongen’ - en dat zowel voor sportieve, media- en sportmanagementvraagstukken.

Michael Verschueren blijft voorlopig op post als sportief directeur. 'Hij zal zich nog steeds met het sportieve beleid (lees: de transfers) bezighouden, daar verandert niets aan', zegt Van Eetvelt. 'Ik weet waar ik goed in ben en wat ik aan anderen moet overlaten. Het sportbeleid is daar een voorbeeld van. Ik zal de komende weken wel veel met Michael overleggen.'

Zijn politieke ambities zitten intussen in de koelkast. 'Toen Marc Coucke me op 2 januari vroeg om CEO te worden, kon ik niet nee zeggen. Dat ik recent toch in de media vertelde over een mogelijke politieke switch, komt omdat die interviews van voor de vraag van Marc dateerden. Nu is zo'n scenario dus niet langer aan de orde.'