Direct naar artikelinhoud
Iran

‘Vergeef me dat ik jullie 13 jaar heb voorgelogen’: journalisten Iraanse staatsmedia stappen op, woede bevolking neemt toe

Betogers in TeheranBeeld Photo News

Na eerst dagenlang staalhard te hebben ontkend, heeft het Iraanse regime uiteindelijk toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Een deel van de bevolking reageert woedend wegens alle leugens en eist zelfs dat de leiders opstappen. Ook de staatsmedia en celebrity’s houden zich niet langer in en spuien kritiek op het regime. 

Sinds zaterdagavond wordt er betoogd in meerdere steden in Iran. Die dag had het Iraanse leger erkend verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het Oekraïense toestel waarbij 176 mensen omkwamen. Opvallend: tijdens de betogingen keken studenten erop toe dat er niet op de Amerikaanse en Israëlische vlaggen werd gestapt die door het regime op de grond waren geschilderd. “De VS zijn niet onze vijand. Onze vijand zit hier”, klonk het. Of nog: “Schaam je Khamenei. Verlaat het land”.

Twitter bericht wordt geladen...

Iraniërs vroegen zich af op sociale media waarom functionarissen steeds bezig waren met het tegenspreken van kritiek uit het buitenland in plaats van te sympathiseren met de rouwende families. Anderen hadden vragen bij het feit dat het vliegtuig mocht opstijgen op het moment dat de zenuwen strak stonden gespannen tussen de VS en Iran.

Iraanse kranten die gewoonlijk heel terughoudend reageren, hebben tijdens hun zondagseditie de slachtoffers van de crash geëerd. Het officiële dagblad van het regime, ‘Iran’, publiceerde de namen van de slachtoffers in de vorm van de staart van een vliegtuig met daarbij de kop “Onvergeeflijk”.

Twitter bericht wordt geladen...

Een andere krant, Hamshahri, gerund door enkele stadsdistricten in Teheran, kopte met “Beschaamd” en betuigde zijn medeleven. Ondertussen pakte Arman-e Meli, een hervormingsgezinde krant op de voorpagina uit met de titel: “Ongelooflijk”.

Een ander gematigd dagblad, Jomhuri-ye Eslami, of Islamitische Republiek, schreef in een hoofdartikel: “Degenen die de ware reden voor de vliegtuigcrash hebben verdoezeld en het vertrouwen van de mensen in het establishment hebben geschaad, moeten worden ontslagen of moeten aftreden.”

Ontslag

Ondertussen hebben ook drie journalisten van de Iraanse staatszender IRIB ontslag genomen. Journaliste Gelare Jabbari verontschuldigde zich in een bericht op Instagram: “Ik vond het heel moeilijk om te geloven dat onze mensen zijn vermoord. Vergeef me dat ik dit zo laat ben te weten gekomen. En vergeef me voor het feit dat ik jullie gedurende 13 jaar leugens heb verteld.”

Twitter bericht wordt geladen...

Zahra Khatami die eveneens ontslag nam bij IRIB verklaarde: “Bedankt dat je me tot vandaag als anker hebt geaccepteerd. Ik zal nooit meer op tv komen. Vergeef me.”

TV-anker Saba Rad zei: “Bedankt voor je steun tijdens alle jaren van mijn carrière. Ik kondig aan dat ik na 21 jaar mijn werk in de media niet kan voortzetten. Ik kan het niet.”

‘Wij zijn gevangenen’

En ook Iraanse celebrity’s beginnen zich te roeren. Acteurs en muzikanten hebben zich aangesloten bij bekende sporters en televisiesterren die het regime aan de kaak stellen. Topactrice Taraneh Alidoosti - bekend van de met een Oscar bekroonde film ‘The Salesman’ - heeft zich uitgesproken tegen de leiders van haar land in een Instagrampost aan haar zes miljoen volgers. Ze postte een zwart vlak met daarbij de tekst: “Wij zijn geen burgers. Dat zijn we nooit geweest. We zijn gevangenen. Miljoenen gevangenen”.

Taraneh Alidoosti in de film 'Forushande' (The Salesman)Beeld EPA

Inmiddels zijn in Iran arrestaties verricht in verband met de per ongeluk neergeschoten Oekraïense Boeing. “Wij hebben intensief onderzoek gedaan en meerdere mensen zijn in dit verband gearresteerd”, zei justitiewoordvoerder Gholamhossein Esmaili. Om hoeveel arrestaties het gaat heeft hij er niet aan toegevoegd. Hij verduidelijkte ook niet voor wie de arrestanten werkten. 

De woordvoerder stipte aan dat de zaak ingewikkeld is en veel dimensies heeft die onderzoek hoeven vooraleer resultaat te boeken. Eerder al had president Hassan Rohani verzekerd dat zijn land alle verantwoordelijken voor het drama zou “straffen”. Hij zei op de Iraanse televisie dat “één persoon niet alleen verantwoordelijk kan zijn voor de vliegtuigcrash”. Rohani noemde de ramp “een onvergeeflijke fout”.

Lees

De fatale vergissing een passagiersvliegtuig neer te halen, heeft in Iran een opvallende verandering veroorzaakt: de lagere klasse die al protesteerde, krijgt nu ook steun uit de middenklasse. Voor het regime in Teheran is dat een explosieve mix.

‘Wij zijn gevangenen’
Beeld Photo News