Direct naar artikelinhoud
InterviewAnderlecht

Karel Van Eetvelt: ‘Ik heb altijd gezegd: de dag dat Anderlecht belt, zeg ik ja. Die dag kwam drie weken geleden’

Karel Van Eetvelt.Beeld Tim Dirven

Karel Van Eetvelt wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO van recordkampioen Anderlecht. Op een persconferentie verklaarde hij de verrassende overstap als een keuze van het hart. 

“Mijn prilste herinnering is hoe ik als 6-jarige, aan de hand van mijn vader naar Lierse-Anderlecht ging kijken. Ik kan bijna nog de hotdog ruiken, ik weet nog dat ik op mijn t-shirt smoste. En ik zie Rensenbrink nog altijd langs links dribbelen.”

Als licentiaat Lichamelijke Opvoeding wou hij vroeg of laat in de sportwereld terecht te komen. Toen Van Eetvelt na een lange periode als topman van Unizo zijn afscheid aankondigde, hoopte hij al op een plek bij een grote sportbond zoals de UEFA of het BOIC.

“Ik heb altijd gezegd: de dag dat Anderlecht belt, zeg ik ja. Die dag kwam drie weken geleden.” Het was voorzitter Marc Coucke zelf die Van Eetvelt de vraag officieel stelde, nadat mediamagnaat Wouter Vandenhaute – die als extern consultant aan boord komt – hem eerst voorzichtig had gepolst. De komst van Vandenhaute is nog zo’n verrassing, omdat hij enkele jaren geleden nog net als Coucke kandidaat was om Anderlecht over te nemen.

Karel Van Eetvelt: ‘Ik heb altijd gezegd: de dag dat Anderlecht belt, zeg ik ja. Die dag kwam drie weken geleden’
Beeld Tim Dirven

Schulden wegwerken

Als CEO komt Van Eetvelt mee bovenin het organigram te staan. De budgetten en de organisatie worden zijn corebusiness, klinkt het. “Ik heb vaak gewerkt in organisaties die een transformatie door moeten. Het wegwerken van de schulden zal een van de grootste prioriteiten zijn. We moeten de club weer financieel gezond maken. De rangen moeten gesloten worden, en we moeten op een stabiele manier samen aan het project werken.”

Niet alleen financieel loopt het mank bij RSCA: vooral sportief liggen de resultaten ver van wat het Anderlecht-publiek gewend is. Toch wil Van Eetvelt zich uitdrukkelijk niet in alle geledingen als baas opwerpen. Sportief blijven anderen de baas. “Vincent Kompany is met een fantastisch project bezig, we moeten hem daar ruimte voor geven. Ik ben de eindverantwoordelijke, maar ik ga me niet moeien met de opstelling. No way.”

Belangenvermenging

Van Eetvelt zal in de bestuurskamers van Anderlecht vooral iedereen op één lijn moeten krijgen. Naast hemzelf en Wouter Vandenhaute worden ook wielermanager Patrick Lefevere en Brussels burgemeester Philippe Close – allebei als bestuurder – aan boord gehaald. Met Marc Coucke en Michael Verschueren zijn dat veel sterke persoonlijkheden op een beperkte oppervlakte. “Ik beslis nooit alleen. Ik werk altijd op dezelfde manier: ik wil weten wat er gebeurt, en dan geef ik mensen verantwoordelijkheid. Ik verwacht van hen dat ze de beste in hun vak zijn,” zegt de toekomstige CEO.

Enkele van de nieuwe gezichten brengen ook hun bagage mee naar het Lotto Park. De invloed van Close kan misschien iets forceren in het langlopende stadiondossier. “Een nieuw stadion is niet de eerste bekommernis van Anderlecht”, reageert Van Eetvelt op vragen daarover.

Wouter Vandenhaute heeft dan weer een makelaarsbedrijfje dat ook op Anderlecht actief is. Valt dat te combineren met een rol als consultant van de CEO? Van Eetvelt erkent dat het tricky kan worden. “Ik zal erover moeten waken dat er geen belangenvermenging is. Als er rare dingen zouden gebeuren, verwacht ik dat jullie mij erop aanspreken.” De uitgebreide ervaring – en wellicht het telefoonboekje – van Vandenhaute in zowel de media als de sportwereld zijn een troef voor de club, klinkt het. “Hij denkt strategisch en op de lange termijn. Dat heeft deze club nodig.”

De komende maanden wil Van Eetvelt de tijd nemen om de club in de diepte te leren kennen. Jo Van Biesbroeck blijft intussen operationeel manager. 

Wouter Vandenhaute.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews