We zijn niet langer BELG (en andere wijzigingen op de nieuwe identiteitskaarten)

© Photo News

In Lokeren is vandaag de nieuwe Belgische identiteitskaart voorgesteld. Mét vingerafdrukken.

De nieuwe identiteitskaarten werden door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem voorgesteld in Lokeren omdat die gemeente ze als eerste gaat uitreiken.

De nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een aangepaste lay-out die de oude uit 2002 vervangt. Het nieuwe model verschilt niet zo van het gekende kaartje, met groene elementen. Wel is in het midden een foto aangebracht met een doorschijnend, moeilijk na te maken effect. Dat was nodig om tegemoet te komen aan strengere internationale regels om identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen.

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

- De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdruk staat enkel op de chip van de kaart (geen centrale databank) en is beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de chip uitlezen.

- De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.

- Een geperforeerd beeld van de foto op de achterkant van de kaart.

- De contactloze chip staat eveneens op de achterkant van de kaart waardoor de kaart ook op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden.

- Als nationaliteit wordt niet langer “BELG” maar wel “BEL” vermeld.

- Andere tint van kleuren

© Photo News

Vooral de keuze om informatie over vingerafdrukken te verbinden met de kaart, stuitte op kritiek. De Kamer keurde de wet daarvoor goed ondanks negatieve adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Onderzoekers van de KULeuven noemden de maatregel ‘onduidelijk, overbodig en disproportioneel’ en ‘de uitwerking is risicovol’.

Maar De Crem ziet geen probleem en beklemtoont dat België een voortrekkersrol op zich neemt met de nieuwe identiteitskaart. ‘We hebben in elk geval alle gegevens die betrekking hebben op de privacy gerespecteerd. Het is heel duidelijk dat niet iedereen toegang heeft tot de gegevens die op die kaart staan. Het gaat om de dienst burgerlijke stand en de politiediensten. Het is ook aan de houder van de kaart om te kijken welke transacties hij ermee doet.’

De uitrol start alvast, ondanks enkele maanden vertraging door de val van de regering Michel. Lokale besturen zullen stelselmatig de vernieuwde kaarten uitreiken. ‘Geen al te grote verandering’, zegt de burgemeester van Lokeren, Anthuenis, ‘al zal de burger voortaan wel zijn vingerafdruk moeten laten nemen.’ Dat zorgt niet meteen voor bijkomende logistiek. ‘We hebben daar het nodige materiaal voor’, zegt Anthuenis, omdat vingerafdrukken voorheen ook werden afgenomen voor reispassen. ‘Al is dit van omvang wel een groter project.’ De prijs van de eID - doorgaans zowat 20 euro, afhankelijk van kosten die het lokale bestuur doorrekent - verandert niet.

Als alles goed gaat, zal over vier jaar elke eID eentje van de nieuw generatie zijn.