Wat doet een burgemeester bij een voetbalclub?

© photonews

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) hoopt zijn stad meer uitstraling te geven door bestuurslid te worden bij Anderlecht.

wwi

Burgemeester Close, zelf een hevig Anderlecht-supporter, ziet bij monde van zijn woordvoerster geen graten in zijn aanstelling als bestuurslid bij de voetbalclub Anderlecht. ‘We zien hierin een kans om de uitstraling van Brussel te vergroten.’

Nochtans werd hijzelf drie jaar geleden tot burgemeester benoemd tijdens een schandaal rond de cumuls die Brusselse politici erop nahielden. Close beloofde toen alleen die cumuls te behouden die ‘echt nodig zijn als burgemeester’. Close benadrukt nu dat hij zijn functie als bestuurslid gratis zal uitvoeren. Een abonnement heeft hij al, uit eigen zak betaald.

'Dé ploeg van Brussel'

Volgens Close speelt het voetbal een belangrijke rol in de relatie met jongeren in de Brusselse wijken. ‘Voetbal leeft bij die jongeren, maar ze supporteren vaak voor buitenlandse ploegen’, zegt zijn woordvoerster. 'Terwijl Anderlecht dé ploeg van Brussel is.’

Er zou een risico op belangenvermenging kunnen ontstaat wanneer Anderlecht een nieuw stadion zou willen bouwen op Brussels grondgebied. Onder meer Brussels Parlementslid Bianca Debaets (CD&V) waarschuwde daar al voor. De burgemeester laat aan de nieuwssite Bruzz weten dat dit ‘nu niet aan de orde is’.

Politici in de raad van bestuur van sportclubs zijn geen uitzondering. Walter Grootaers (Lierse), Johan Vande Lanotte (basketbalclub Oostende) en Daniel Termont (de nv boven AA Gent) zijn er bekende, niet altijd even onomstreden, voorbeelden van.