Twee jaar erbij voor VRT-voorzitter Luc Van den Brande

Luc Van den Brande (CD&V) mag er nog eens twee jaar bijdoen als voorzitter van de raad van bestuur van de openbare omroep. Dat schrijft de krant De Tijd donderdag.

Vrijdag ligt bij de Vlaamse regering een verdeling van verschillende topbenoemingen, bij onder meer De Lijn en VDAB, op tafel. Ook de nieuwe raad van bestuur van de VRT zal dan vorm krijgen, want die moet ten laatste maandag bekendgemaakt worden.

Er is alvast één zekerheid in de nieuwe raad: de 74-jarige Luc Van den Brande. De voormalige Vlaamse minister-president is al sinds 2010 voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Hij blijft in het zadel om minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) bij te staan in de open oorlog aan de top van de VRT.

Conflict Lembrechts-Claes

Eind december ontplofte er een ongezien conflict aan de Reyerslaan. CEO Paul Lembrechts probeerde zijn nummer twee, Peter Claes, te ontslaan. Dat mislukte, want het remuneratiecomité en de raad van bestuur draaiden de interne beslissing terug. Momenteel probeert een bemiddelaar de brokken te lijmen, maar het lijkt erop dat Lembrechts op weg is naar de uitgang.

Van den Brande wilde zelf langer aan boord blijven om mee te onderhandelen over een nieuwe beheersovereenkomst. Hij wilde ook de besparingen bij de openbare omroep mee ondersteunen. Dat heeft wel als consequentie dat CD&V bij de andere benoemingen niet meer op grote posten moet rekenen.

Herintrede Vlaams Belang

De nieuwe raad van bestuur bestaat uit 12 leden, die aangeduid worden volgens de krachtverhoudingen in het Vlaams Parlement. Er komen vier N-VA’ers, twee CD&V’ers (inclusief Van den Brande), twee Open VLD’ers. sp.a en Groen krijgen elk één bestuurder en Vlaams Belang maakt een herintrede, onmiddellijk met twee zitjes. De extreemrechtse partij krijgt die ten koste van de christendemocraten en de socialisten.

Bij de openbare omroep zelf leefde even de vrees dat N-VA en Vlaams Belang, die samen de helft van de bestuurders leveren, als een ‘anti-VRT-coalitie’ zouden fungeren. Maar met de bestendiging van Van den Brande is dat gevaar enigszins geweken, want de voorzitter heeft een doorslaggevende stem.

Lees ook:

Meer