Breed Duits verzet tegen automatische gezichtsherkenning in luchthavens en treinstations

In Duitsland wil Manfred Seehofer, minister van binnenlandse zaken, op veertien luchthavens een identificatiesysteem met automatische gezichtsherkenning invoeren. Ook 134 spoorwegstations zouden met de technologie worden uitgerust. Dat heeft de Duitse krant Der Spiegel gezegd.

De plannen van Seehofer kregen echter al onmiddellijk na de publicatie zware kritiek van een aantal rechtenorganisaties en andere politici. De critici willen een verbod op het gebruik van de technologie.

Alliantie

Volgens Der Spiegel zou Seehofer een aantal amendementen aan de politiewetgeving door de Duitse regering willen laten goedkeuren. De nieuwe technologie zou de politie meer mogelijkheden moeten bieden om personen in grotere groepen automatisch te identificeren.

Er kwam echter al snel reactie. Onder meer activist Viktor Schlüter, oprichter van de organisatie Digital Freedom, heeft de alliantie Face Recognition Stop opgericht. ‘Die beweging moet het beleid duidelijk maken dat vele burgers zware twijfels hebben over het nut en de efficiëntie van deze voorstellen,’ aldus Schlüter.

Ook andere groepen – zoals de Chaos Computer Club, Epicenter.works en Netzpolitik.org – hebben inmiddels hun bedenkingen over het initiatief van Seehofer duidelijk gemaakt. Dat geldt ook voor politici van onder meer Die Linke.

Al deze tegenstanders hebben niet alleen gevraagd dat de voorstellen van de minister zouden worden geblokkeerd, maar eisten tevens dat de automatische gezichtsherkenning door de overheid in de openbare ruimte volledig en definitief zou worden verboden.

Democratie

Er zijn volgens de tegenstanders verschillende redenen waarom de automatische gezichtsherkenning ten dienste van de politie onmogelijk kan worden getolereerd. Schlüter wijst erop dat de beschikbare technologie nog altijd niet volledig op punt staat. Daardoor zouden bij de identificatie nog altijd vele vergissingen – valse positieven – kunnen gebeuren.

De tegenstanders waarschuwen daarbij tevens voor discriminatie. Bij vrouwen, kinderen en personen met een donkere huid zouden immers vaker valse positieve meldingen worden geregistreerd. Het systeem heeft volgens hen dan ook een ingebakken discriminatie.

Deze technische problemen zouden in de toekomst mogelijk kunnen worden verbeterd, maar Schlüter zegt zelfs een perfect werkend systeem nooit te zullen kunnen aanvaarden.

‘De technologie vormt een angstwekkend voorbeeld van de mogelijkheden die de overheden zouden kunnen krijgen om hun bevolking in de gaten te houden,’ waarschuwt hij. ‘Het systeem dreigt bovendien de burgers aan te zetten hun gedrag aan te passen.’

‘Omdat ze weten dat hun gezicht in databanken zijn opgeslagen, zullen velen wellicht niet langer een participatie aan het politieke leven overwegen. Dat is nefast voor de democratie. Er is dan ook een absoluut en volledig verbod nodig.’

Meer